Επικαιρότητα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Χιλή μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Χιλή μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών Έξι νεκροί και τουλάχιστον τρεις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 βαθμών που έπληξε τις βόρειες ακτές της Χιλής με το επίκεντρο να εντοπίζεται στη θάλασσα 89χλμ από την πόλη Κούγια.

Η εθνική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής ήρε το συναγερμό για τσουνάμι που είχε σημάνει για τις παράκτιες περιοχές της χώρας. «Ο συναγερμός για τσουνάμι ήρθη σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο, ανακοινώνοντας τον νέο απολογισμό των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από καρδιακά επεισόδια ή καταπλακώθηκαν από συντρίμμια. Ζούσαν στις πόλεις Ικίκε και Αλτο Οσπίσιο.

Σημειώνεται ότι το Ικίκε είναι το βασικό λιμάνι από το οποίο γίνονται οι εξαγωγές της πλούσιας σε χαλκό Χιλής. Δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές, ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή «χόρευε» τις τελευταίες ημέρες στο σεισμό μικρότερων δονήσεων.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις βόρειες ακτές της χώρας με κύματα ύψους 2 μέτρων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές, κυρίως πλημμύρες σε δρόμους.

Ήδη, οι Αρχές είχαν καλέσει τους κατοίκους που ζουν στις παράκτιες περιοχές να τις εγκαταλείψουν τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας -τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού- σε «κατάσταση καταστροφής».

Η ίδια θα επισκεφθεί εντός των επόμενων 24 ωρών τις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στις δυνάμεις της Αστυνομίας να τεθούν υπό τον έλεγχο του Στρατού, προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα ή λεηλασίες.

Σε γυναικεία φυλακή της χώρας αναφέρθηκε απόδραση 300 κρατουμένων, ωστόσο, οι περισσότερες εντοπίστηκαν άμεσα και οι έρευνες συνεχίζονται.

Είναι η δεύτερη φορά στη θητεία της που η Μπατσελέτ έρχεται αντιμέτωπη με τόσο ισχυρό σεισμό. Η πρώτη φορά ήταν το 2010 -λίγο προτού παραδώσει στον επόμενο πρόεδρο- όταν οι ίδιες περίπου περιοχές είχαν χτυπηθεί σκληρά από σεισμό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (τοπική ώρα) δεν είχαν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε υποδομές, ωστόσο, η ενημέρωση είναι ελλιπής και μόνο το φως της ημέρας της Τετάρτης (τοπική ώρα, μεσημέρι ώρα Ελλάδος) θα φανερώσει το μέγεθος του προβλήματος.

Στην πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγο (1.500χλμ από το επίκεντρο), ο σεισμός δεν έγινε αισθητός.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε ο σεισμός και σε πόλεις του Περού, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ. Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους αρκετών παράκτιων περιοχών να τις εκκενώσουν, κυρίως στις πόλεις Αρεκίπα, Τάκνα και Μοκέγουα.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Χιλή μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Χιλή μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών

Πηγή:http://www.in.gr