Επικαιρότητα

Τραπεζική επέκταση μέσω ηλιακών ΑΤΜs στην Ινδία

Τραπεζική επέκταση μέσω ηλιακών ΑΤΜs στην Ινδία Ένα άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα ηλιακών ΑΤΜs, στηρίζοντας την ανάπτυξη των τραπεζικών συναλλαγών στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Ινδίας εφαρμόζει από το 2008, με τη βοήθεια της Vortex, η State Bank.

Η οικονομία της επαρχιακής Ινδίας αναπτύσσεται ταχέως, ειδικά στις αγροτικές περιοχές όπου το διαθέσιμο εισόδημα καταλαμβάνει το 57% των ετήσιων συνολικών δαπανών ύψους 780 δισ. δολ., σε σύγκριση με 43% στις αστικές περιοχές.

Ωστόσο το 60% του επαρχιακού πληθυσμού (σε σύγκριση με συνολικό συντελεστή 40%) δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Ένας από τους λόγους είναι ότι για τις τράπεζες είναι πολύ δαπανηρή η λειτουργία υποκαταστημάτων αλλά ακόμη και ΑΤΜs στις επαρχιακές πόλεις.

Την κατάσταση έρχεται να ανατρέψει η νεαρή τεχνολογική εταιρία από το Τσενάι, η Vortex Engineering, που καινοτομεί με την πλέον αποδοτική ενεργειακή συσκευή ΑΤΜ.

Τα ΑΤΜs της Vortex χρησιμοποιούν μόνο έως 100 watt ενέργειας, μπορούν να δουλέψουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς κλιματισμό, έχουν κάθετες σχισμές και όχι οριζόντιες ώστε τα χρήματα να «πέφτουν» από το μηχάνημα και όχι να ωθούνται.

Και πάνω από όλα δουλεύουν με ηλιακή ενέργεια, γεγονός που μειώνει στο ελάχιστο τις ενεργειακές ανάγκες τους.

Το 2009 η State Bank of India παρήγγειλε 545 ATMs, εκ των οποίων τα 300 ηλιακά. Από το 2011, η εταιρεία κάνει εξαγωγές σε Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Τζιμπουτί και Μαδαγασκάρη.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr