Επικαιρότητα

Διακτινισμός ηλιακής ενέρεγιας από το διάστημα στη Γη

Διακτινισμός ηλιακής ενέρεγιας από το διάστημα στη Γη Το Ερευνητικό Εργαστήριο Ναυτικού των ΗΠΑ (NRL), έχει παρουσιάσει δύο μονάδες που δοκιμάζουν να συλλέξουν ηλιακή ενέργεια από το διάστημα και να την εκτρέψουν στη Γη.

Τα δύο σχέδια θα χρησιμοποιούν ανακλαστήρες για να συγκεντρώνουν το ηλιακό φως σε ένα δορυφόρο, ο οποίος θα προβάλλει την ενέργεια σε έναν δέκτη στην επιφάνεια της Γης. Εάν τα σχέδια εγκριθούν, τα διάφορα κομμάτια θα πρέπει να συναρμολογηθούν στο διάστημα από μια ομάδα ρομπότ.

Οι φουτουριστικές μονάδες, με επικεφαλής τον Δρ Paul Jaffe, περιλαμβάνουν δύο διαφορετικά σχέδια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρκετή ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν μια πόλη ή μια στρατιωτική μονάδα. Η πρώτη είναι μια μονάδα «σάντουιτς» που κρατά ηλεκτρικά εξαρτήματα μεταξύ ενός τεράστιου πλατύ φωτοβολταϊκού πάνελ, που «βλέπει» τον ήλιο, και μια τετράγωνη βάση με μια κεραία η οποία κατευθύνει τη συλλεγμένη ενέργεια προς τη Γη. Το ηλεκτρονικό σύστημα στο κέντρο του σχεδίου, μετασχηματίζει τη συλλεγμένη ηλιακής ενέργειας σε ραδιοσυχνότητες, οι οποίες μπορούν εύκολα να κατευθυνθούν στο δέκτη.

Το δεύτερο μοντέλο του Δρ Jaffe, το οποίο ανοίγει το σχεδιασμό «σάντουιτς», αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικό. Η μονάδα σχήματος ζικ-ζακ έχει μεγαλύτερη επιφάνεια που εκτείνεται σε ένα σχέδιο σκαλοπατιών, για να συλλέξει περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο, καθιστώντας το πιο ενεργειακά αποδοτικό. Τα πάνελ θα λάβουν περισσότερο φως του ήλιου χωρίς υπερθέρμανση, καθιστώντας το σχεδιασμό ασφαλέστερο, καθώς και παράγουν περισσότερη ενέργεια. Αν και ο Δρ Jaffe έχει δοκιμάσει μοντέλα των σχεδίων σε χώρο που μοιάζει με το διάστημα, τα πραγματικά σχέδια θα είναι ένα χιλιόμετρο σε διάμετρο. Το NRL διερευνά, επί του παρόντος, την υλοποίηση των σχεδίων του Δρ Jaffe, είτε στο διάστημα, είτε ψηλά στην στρατόσφαιρα.

 

Πηγή:http://www.4green.gr