Επικαιρότητα

Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας από τη Γερμανία

Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας από τη Γερμανία Το ενεργειακό είναι δίχως αμφιβολία ένα από το πιο καυτά θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της καγκελαρίου Μέρκελ. Η έμφαση που δίνει η γερμανική κυβέρνηση στα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας καθώς και της ενεργειακής μετάβασης στις πράσινες μορφές ενέργειες φαίνεται και από το γεγονός ότι αυτά δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητα του υπ. Περιβάλλοντος, αλλά του νεοσύστατου υπουργείου Ενέργειας.

Η προώθηση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται ωστόσο να κοστίσει πολύ στον γερμανό καταναλωτή. Πέρυσι μόνο, υπολογίζεται ότι κόστισε περίπου 19 δις ευρώ. Ως εκ τούτου ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί άμεσα, εκτιμούν ειδικοί. Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής οι επενδύσεις σε συστήματα αιολικής, ηλιακής και επεξεργασίας βιομάζας δείχνουν να είναι οικονομικά ασύμφορες.

Η εξοικονόμηση ενέργειας συμφέρει

Την ίδια ώρα μελέτη του Ινστιτούτου Συστημάτων Ηλιακής Ενέργειας του Πανεπιστημίου του ¶αχεν σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ΑG τραβά την προσοχή τόσο των ειδικών όσο και του γερμανικού καταναλωτικού κοινού σε ένα άλλο θέμα: στη δυνατότητα αύξησης της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης του κόστους μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η υπόθεση εργασίας έχει ως εξής: εάν μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειωθεί κατά 35% σε σχέση με σήμερα, υπολογίζεται ότι το 2035 θα μπορούν να έχουν εξοικονομηθεί έως και 20 δις ευρώ, ενώ μέχρι το 2050 έως και 30 δις. «H εξοικονόμηση χρηματικών πόρων θα μπορούσε να έρθει μέσω της μείωσης των επενδύσεων τόσο στις συμβατικές όσο και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, καθώς και από τη μείωση των δαπανών για επέκταση των υπαρχουσών δικτύων», αναφέρει στη Deutsche Welle ο διευθυντής της AG Πάτρικ Γκράιχεν. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, εάν η κατανάλωση ενέργειας κατόρθωνε να μειωθεί μέχρις ενός σημείου, τότε τα οικονομικά οφέλη για το κράτος αλλά και τους ιδιώτες θα ήταν σημαντικά.

Λιγότεροι ενεργειακοί πόλοι, περισσότερα οφέλη

«Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που εξοικονομείται τώρα, συνεπάγεται μείωση του κόστους ανά κιλοβατώρα μεταξύ 11 έως 15 σεντ το 2035», υπογραμμίζει ο Φρίντριχ Ζέεφελντ που συμμετείχε στην παραπάνω έρευνα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει λιγότερα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Ο τρόπος αλλά και η μελλοντική απόδοση της εξοικονόμησης ενέργειας εξαρτάται από το αν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται στην χώρα κατανάλωσης ή αν μεταφέρεται μέσω δικτύων από άλλες χώρες. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του ¶αχεν και της AG συνεκτιμά ένα μεγάλο πλήθος παραγόντων, ενώ συγχρόνως εξετάζει τις δυνατότητες μείωσης εκμπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του κόστους εισαγωγής καυσίμων. Συνεπώς, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 9 εκατομμύρια τόνους, εάν η κατανάλωση ηλεκτρικού μειωνόταν κατά 10% έως το 2020. Παράλληλα το κόστος της εισαγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου θα μειωνόταν κατά 1,2 δις ευρώ.

Η ΕΕ… δίνει το ρυθμό

Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω οφέλη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση εν τοις πράγμασι της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα γερμανικά νοικοκυριά. «Το 2014 πρέπει να είναι το έτος των αποφάσεων», τονίζει ο Πάτρικ Γκράιχεν, αναφερόμενος στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ. Η οδηγία αυτή θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό γερμανικό δίκαιο μέχρι τον Ιούνιο. Ας σημειωθεί ότι η οδηγία προβλέπει τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,5% ανά έτος. Αυτό σημαίνει πως τόσο η γερμανική βιομηχανία, όσο και η αγροτική παραγωγή αλλά και τα νοικοκυριά θα πρέπει να προβούν σε μείωση της ενέργειας που καταναλώνουν ως τώρα. Ο τρόπος επίτευξης του μεγαλόπνοου αυτού στόχου είναι, ωστόσο, ακόμη υπό εξέταση.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr