Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Σπάνια γέννηση γορίλα με καισαρική τομή

ΗΠΑ: Σπάνια γέννηση γορίλα με καισαρική τομή Ένα θηλυκό γοριλάκι γεννήθηκε με καισαρική τομή στο Ζωολογικό Πάρκο Σαφάρι του Σαν Ντιέγκο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι κτηνίατροι διαπίστωσαν πως ο τοκετός δεν προχωρούσε. Οι υπεύθυνοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια απο τις σπάνιες φορές που κρίνεται αναγκαία μια τέτοια παρέμβαση στη φυσιολογική διαδικασία.

Η 18 ετών Ιμάνι γέννησε το -βάρους μόλις 2 κιλών- μικρό της στις 12 Μαρτίου. Ο τοκετός διήρκεσε 12 ώρες, προτού οι γιατροί αποφασίσουν να πάνε σε καισαρική. «Ακόμη και οι τέσσερις ώρες είναι πολλές για τους γορίλες», εξήγησε η εκπρόσωπος του κήπου Κριστίνα Σίμονς. Το νεογέννητο μεταφέρθηκε άμεσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κτηνιατρικής κλινικής, καθώς γεννήθηκε με ανεπάρκεια του ενός πνεύμονα και υποβλήθηκε σε επέμβαση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Οι κτηνίατροι επισημαίνουν ότι η απόφαση να προχωρήσουν σε καισαρική αποδείχθηκε σωστή. «Πιστεύουμε ότι η υγεία του εμβρύου θα διέτρεχε κίνδυνο εάν καθυστερούσαμε την επέμβαση λίγο ακόμη», είπε η διευθύντρια της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Ζωολογικού Κήπου Ναντίν Λαμπέρσκι. Πρόσθεσε ότι η Ιμάνι ξεκουράζεται και αναρρώνει, ενώ και η κατάσταση της υγείας του μικρού της παρουσιάζει ταχεία βελτίωση.

Η περίοδος της κύησης στους γορίλες διαρκεί περίπου 8,3 έως 9 μήνες, σχεδόν όσο στους ανθρώπους. Παρότι, όμως, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά γεννιούνται με καισαρική, οι μεγάλοι πίθηκοι γεννούν στη συντριπτική τους πλειονότητα φυσιολογικά. «Τα μικρά ζυγίζουν λίγα κιλά κατά τη γέννησή τους και οι μητέρες σε γενικές γραμμές ξεπερνούν τα 90 κιλά, οπότε οι τοκετοί είναι εύκολοι και γρήγοροι», διευκρίνισε η Σίμονς.

Επιπλέον, οι κτηνίατροι εξήγησαν ότι, παρά τις ομοιότητες ενός τοκετού με καισαρική τομή στους ανθρώπους, οι γορίλες έχουν από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους την ικανότητα να πιάνουν αντικείμενα με τα χέρια, αλλά και με τα πόδια τους.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr