Επικαιρότητα

Ενεργειακό project €185 εκ. στη Λεμεσό

Ενεργειακό project €185 εκ. στη Λεμεσό Σε γη κυπριακής επιχείρησης στην περιοχή Άλασσας στη Λεμεσό, με κινεζικά κεφάλαια και συμβολή κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας αλλά και συστήματα και τεχνογνωσία από αυστραλιανή εταιρεία θα κατασκευαστεί στην Κύπρο ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα στην Ευρώπη.

Οι πολύμηνες επαφές μεταξύ των συμβαλλομένων μερών είχαν αίσια κατάληξη με την υπογραφή καταρχήν συμφωνίας την Τετάρτη, 12 Μαρτίου. Παρόντες στην υπογραφή του deal ήταν ο Κύπριος επιχειρηματίας που εκτός της γης εξασφάλισε και τις απαραίτητες άδειες αλλά και χορηγία 50 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής τράπεζας, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας και ο πρόεδρος της αυστραλιανής εταιρείας τεχνολογίας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι συντονιστής των διαπραγματεύσεων που επέφεραν την εξόχως σημαντική για την κυπριακή οικονομία συμφωνία ήταν ο οίκος Deloitte.

Τονίζεται παράλληλα, ότι τους Κινέζους επενδυτές εντόπισε ο CIPA, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές και πέτυχε τελικώς να τους φέρει στην Κύπρο. Μάλιστα ο Οργανισμός εδώ και δύο χρόνια προωθεί το έργο σε road shows που πραγματοποιεί στο εξωτερικό. Πάντως, η η υπόθεση κόλλησε λόγω των εξελίξεων του περσινού Μαρτίου με τις αποφάσεις του Eurogroup, ωστόσο, τελικώς όλα κύλησαν προς θετική κατάληξη.

Το ηλιοθερμικό πάρκο χορηγείται με 50 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντάσσεται στα πλαίσια του ενεργειακού προγράμματος καινοτομιών NER300 και θα έχει παραγωγική δυνατότητα 50 Megawatt. Το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 185 εκ. ευρώ.

Τα συμβαλλόμενα μέρη ήδη διαπραγματεύονται και δεύτερο, ανάλογο έργο στην ίδια περιοχή. Πληροφορίες του INBusinessNews αναφέρουν ότι ο CIPA παρέθεσε γεύμα προς τις πλευρές που υπέγραψαν τη συμφωνία σε γνωστό εστιατόριο της Λευκωσίας. Παρών ήταν και ο υπουργός Ενέργειας της Κίνας που ήρθε στην Κύπρο για το συγκεκριμένο έργο.

Αποστολή από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις είχε επαφές κατά την παρουσία τους στην Κύπρο τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη.

 

Πηγή:http://www.energia.gr