Επικαιρότητα

Κολπικό τζελ προλαμβάνει την μόλυνση των γυναικών από τον ιό HIV

Κολπικό τζελ προλαμβάνει την μόλυνση των γυναικών από τον ιό HIV Ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ενός κολπικού τζελ που θα εφαρμόζεται τοπικά και θα προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, έκαναν αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Γουαλίντ Χενάιν και Τσαρλς Ντόμπαρντ, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα, δοκίμασαν επιτυχώς το πειραματικό σκεύασμα σε θηλυκές μαϊμούδες τρεις ώρες μετά την έκθεσή τους στον ιό. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να επαληθευθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του και τους ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, το τζελ προστάτευσε πέντε από τα έξι πειραματόζωα από ένα εργαστηριακό στέλεχος (που αποτελούσε συνδυασμό του ανθρώπινου ιού HIV και ενός συγγενικού ιού των μαϊμούδων), όταν αυτό εφαρμόστηκε είτε λίγο πριν, είτε τρεις ώρες μετά την έκθεσή τους στον ιό (αυτή συνέβη μέσω μολυσμένου κολπικού υγρού που προσομοίωνε τη σεξουαλική επαφή).

Αντίθετα, όλες οι μαϊμούδες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μετά την έκθεση ένα εικονικό φάρμακο, μολύνθηκαν με τον ιό. Επίσης, όταν το τζελ εφαρμόστηκε μισή ώρα προτού οι μαϊμούδες εκτεθούν στον ιό, μόνο μία στις τρεις μολύνθηκε.

Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίγουν έναν νέο δρόμο καταπολέμησης του AIDS, που συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθούν μεγάλες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, προτού το τζελ καταστεί εμπορικά διαθέσιμο. Πάντως, στο παρελθόν τα φάρμακα σε μορφή κολπικού τζελ, που έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, είχαν ανάμικτα αποτελέσματα.

Ο Δρ Ντόμπαρντ όμως εμφανίζεται αισιόδοξος τονίζοντας ότι «είναι μια πολλά υποσχόμενη κολπική γέλη που εφαρμόζεται μετά το σεξ για να εμποδίσει τη μόλυνση. Νέες μελέτες πρέπει να γίνουν για να δείξουν ποιό είναι το 'παράθυρο ευκαιρίας' - είναι έξι, οκτώ, 24 ώρες;».

Το τζελ περιέχει είτε το πειραματικό φάρμακο L-870812, είτε την αντι-ιική δραστική ουσία raltegravir, που έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Και οι δύο ουσίες επιτίθενται στον ιό σε ένα επόμενο στάδιο της μόλυνσης (τον εμποδίζουν να ενσωματωθεί στο DNA του μολυσμένου κυττάρου), πράγμα που πιθανώς καθιστά το τζελ κατάλληλο για χρήση μετά την σεξουαλική επαφή - χωρίς όμως να είναι ακόμη σίγουρο ότι όντως θα αποδειχτεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους.

 

Πηγή:http://health.in.gr