Επικαιρότητα

Ερευνητές αναπτύσσουν βιοκαύσιμα με πρώτη ύλη τα φύκια!

Ερευνητές αναπτύσσουν βιοκαύσιμα με πρώτη ύλη τα φύκια! Τα εναλλακτικά καύσιμα αποτελούν μόνιμη πηγή έρευνας για την ανθρωπότητα. Η ανάγκη για καύσιμα διαρκώς αυξάνει, ενώ ταυτόχρονα η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται. Η έρευνα με τα σύγχρονα μέσα της διερευνά όλο και περισσότερες πηγές που δυνητικά θα μας οδηγήσει σε έναν κόσμο που θα καταναλώνει ασφαλή και καθαρά καύσιμα.

Ο καθηγητής Avigdor Abelson του τμήματος ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ με τους συνεργάτες του ίσως και να έχουν αγγίξει μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών τους αποδειχθούν επιτυχημένα τότε πολύ σύντομα θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε βιοαιθανόλη με πρώτη ύλη τα κοινά θαλάσσια φύκια!

Η παραγωγή βιοαιθανόλης σαφώς και δεν αποτελεί νέο επίτευγμα, η παραγωγή της όμως από φύκια σίγουρα είναι. Το πρόβλημα στην παραγωγή βιοαιθανόλης είναι οι τεράστιες γεωργικές εκτάσεις που απαιτούνται για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Η διαδικασία αυτή αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι διαθέσιμες εκτάσεις για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Ο καθηγητής Abelson και η ομάδα του ανακάλυψε καταρχήν ότι τα φύκια έχουν την ιδιότητα ότι μεγαλώνουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις συμβατικές καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα δεν παρεμποδίζονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σήμερα επεξεργάζονται μεθόδους έτσι ώστε να αυξήσουν την περιεκτικότητα των φυκιών σε υδατάνθρακες. Εάν τελικά πετύχουν στις υδατοκαλλιέργειες φυκιών τότε σύντομα τα φύκια θα αποτελούν την πρώτη ύλη για την κίνηση των οχημάτων μας!