Επικαιρότητα

Στο Ρότερνταμ η πρώτη πλατεία που συλλέγει τα όμβρια ύδατα!

Στο Ρότερνταμ η πρώτη πλατεία που συλλέγει τα όμβρια ύδατα! Η πλατεία του νερού Μπεντθεμπλέιν, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, είναι το πρώτο υπαίθριο υδάτινο πάρκο, που δεν χρειάζεται τροφοδοσία από τον τοπικό πάροχο νερού!

Ο λόγος? Είναι απλό...για τους ολλανδούς η εξοικονόμηση ενεργειακών και υδάτινων πόρων αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Κατασκεύασαν λοιπόν το πάρκο αυτό που έχει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά καθώς εξυπηρετεί την άθληση των πολιτών με την εγκατάσταση γηπέδου μπάσκετ, ενώ ταυτόχρονα οι κερκίδες μπορούν να το μετατρέψουν σε ένα υπαίθριο θεατράκι κόσμημα.

Στην μια του πλευρά αναπτύσσεται συστοιχία δεξαμενών και σιντριβανιών, τα οποία δίνουν έντονη την εικόνα του υγρού στοιχείου. Το νερό που κυκλοφορεί στις δεξαμενές προέρχεται από τη συλλογή όμβριων υδάτων!

Υπάρχει εγκατεστημένη υπόγεια διάταξη που επιτρέπει την διαφυγή του πλεονάζοντος νερού σε περίπτωση νεροποντής, ενώ αυτό διοχετεύεται και αποθηκεύεται σε δεξαμενές που το χρησιμοποιούν για το πότισμα των φυτών και των λουλουδιών του πάρκου.

Η αρχιτεκτονική του πάρκου εντάσσεται αρμονικά με το περιβάλλον της πόλης ενώ ταυτόχρονα δίνει μια προστιθέμενη αξία στους κατοίκους και στην ποιότητα ζωής τους της περιοχής με την κατασκευή του πραγματικά "πράσινου" υδάτινου πάρκου.

 

Στο Ρότερνταμ η πρώτη πλατεία που συλλέγει τα όμβρια ύδατα!

Στο Ρότερνταμ η πρώτη πλατεία που συλλέγει τα όμβρια ύδατα!