Επικαιρότητα

Μεγάλες προσδοκίες για το Lightie

Μεγάλες προσδοκίες για το Lightie Ο επιχειρηματίας της Νότιας Αφρικής Michael Suttner, παρουσίασε πρόσφατα το Lightie: μια φορητή ηλιακή συσκευή φωτός που ταιριάζει σε ένα οποιοδήποτε μπουκάλι αναψυκτικού.

Η χαμηλού κόστους και ανθεκτική συσκευή έχει σχεδιαστεί για να παρέχει βιώσιμη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια φωτισμού για ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες και με χαμηλό εισόδημα.

Όπως τονίζεται από το πρότζεκτ, η έλλειψη κατάλληλου φωτισμού μπορεί να αποτελέσει σοβαρό θέμα για περιοχές χωρίς δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάποιες περιοχές της Αφρικής, για παράδειγμα, οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν λάμπες κηροζίνης, που είναι ακριβές, παράγουν βλαβερές αναθυμιάσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε τυχαίες πυρκαγιές.

Το όνομα της συσκευής απορρέει από μια λέξη αργκό της Νότιας Αφρικής, που χονδρικά μεταφράζεται ως "νέος". Το Lightie είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να προσαρμόζεται άνετα στο λαιμό ενός συμβατικού μπουκαλιού αναψυκτικού, βιδώνοντας με ασφάλεια στην κορυφή του, σαν καπάκι. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί χωρίς μπουκάλι, πάνω σε μια ζώνη, γύρω από το λαιμό, ή ακόμη και να κρεμαστεί ως φανάρι.

Τα κύρια συστατικά του Lightie περιλαμβάνουν ένα αποτελεσματικό πάνελ φωτοβολταϊκών CIGS, ένα φως LED και ενσωματωμένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Μετά από περίπου πέντε έως οκτώ ώρες έκθεσης στο ηλιακό φως, η συσκευή παράγει φως για έως και τρεις ώρες στα 300 lumens, ή έως και οκτώ ώρες σε μειωμένη ένταση των 120 lumens. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και ενεργοποιείται αυτόματα όταν ο ήλιος δύσει.

Αν και ένας ηλιακός λαμπτήρας δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, ο σχεδιαστής του Lightie ελπίζει να λανσάρει τη δημιουργία του, ως το iPod του αειφόρου φωτισμού. Για να το καταφέρει αυτό, ο Suttner βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την Coca Cola, μια εταιρεία σίγουρα καλά τοποθετημένη για να τρέξει το είδος του υψηλού επιπέδου εκστρατείας, που είναι απαραίτητο ώστε να τεθεί το Lightie στα χέρια εκείνων που το χρειάζονται περισσότερο.

Το σημερινό αναμενόμενο κόστος ανά συσκευή είναι περίπου US $13, που, όπως υποστηρίζει ο Suttner, είναι περίπου το ποσό που μια αφρικανική οικογένεια ξοδεύει μέσα σε ενάμιση μήνα σε κηροζίνη, για σκοπούς φωτισμού.

 

Πηγή:http://www.4green.gr