Επικαιρότητα

Καταπράσινες πλάκες πεζοδρομίου

Καταπράσινες πλάκες πεζοδρομίου Η April Lai είναι μια γυναίκα η οποία, μαζί με τα μέλη-εθελοντές μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, έχουν θέσει έναν στόχο τον οποίο συστηματικά υπηρετούν προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα: κάθε Πέμπτη και Σάββατο ξοδεύουν 2,5 ώρες στην περιοχή Wan Chai του Χονγκ Κονγκ, όπου βρίσκονται δεκάδες μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια για να συλλέγουν γυαλί.

Μπουκάλια από κρασί και μπύρα, ή σάλτσας σόγιας, βάζα μαρμελάδας, κι απ’ οτιδήποτε άλλο. Τα μεταφέρουν στο Tiostone, ένα μικρό εργοστάσιο ανακύκλωσης στα προάστια του Χονγκ Κονγκ, το οποίο δημιουργήθηκε από τρεις νέους επιχειρηματίες το 2005. Σήμερα στο εργοστάσιο καταλήγουν περίπου 100.000 τόνοι απόβλητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας και 4.000 τόνοι γυαλιού, που μετατρέπονται σε πλάκες για τα πεζοδρόμια του Χονγκ Κονγκ.

Η ανακύκλωση στην κινεζική μεγαλούπολη συναντά προβλήματα από τη δημόσια αδιαφορία και την γραφειοκρατία. Ειδικά η ανακύκλωση του γυαλιού έχει, λόγω βάρους και δυσκολίας μεταφοράς, πρόσθετα προβλήματα, γι’ αυτό και περιορίζεται μόλις στο 3%, έναντι 90% στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία και 67% κατά μέσοόρο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ωστόσο, η κα Lai είναι αισιόδοξη, γιατί η δουλειά που ξεκίνησε πριν 18 μήνες, άρχισε να επιδοτείται από την τοπική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την έγκριση οι πράσινες πλάκες να χρησιμοποιούνται για την επίστρωση πεζοδρομίων.

Άλλωστε, οι αρχές της πόλης προειδοποιούν ότι σύντομα θα υπερκορεστεί ο χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, καθώς τα επτά εκατομμύρια κατοίκων της πόλης το 2004 παρήγαγαν 5,7 εκατ. τόνους σκουπίδια το 2004, τα οποία αυξήθηκαν σε 6,93 εκατ. τόνους το 2010.

 

Πηγή:http://www.tee.gr