Επικαιρότητα

Εξήντα καλλιτέχνες μεταμορφώνουν την Αθήνα

Εξήντα καλλιτέχνες μεταμορφώνουν την Αθήνα «Don't be shy. Get dirty with us. Come and share» (Μην ντρέπεστε. Λερωθείτε μαζί μας. Ελάτε και μοιραστείτε). Δεν πρόκειται απλά για μια προτροπή. Είναι το «σύνθημα» που γίνεται πραγματικότητα. Στο «Athens Street Art Festival 2014», στο Eμπορικό Πάρκο «Smart Park», ήδη από το Σάββατο, το «βάψιμο» ξεκίνησε.

Το πρώτο εντυπωσιακό τοιχογράφημα φέρει την υπογραφή του street art καλλιτέχνη Lune82, στο πλαίσιο του Le Mur Athens («Ο Τοίχος»), ένα διαδραστικό γεγονός στη διάρκεια του οποίου καλλιτέχνες με την παρουσία και τη συμμετοχή του κοινού ζωγραφίζουν σε σταθερό Bill Board διαστάσεων 2.00 Χ 4.000 μ.

Ελληνες γκραφιτάδες, ανάμεσά τους οι iNO, LOAF, STMTS, CACAO ROCKS, COOKLESS, SINKE WFC, BILLY GEE, SAKE DAST TAM, SAME84, αλλά και Ευρωπαίοι, κάθε Σάββατο, μέχρι τις 31 Ιουνίου, θα είναι εκεί με τα σπρέι, τα χρώματα, τα στένσιλ και τα tag τους για να δώσουν χρώμα στο χώρο. Α? κι όλο αυτό λειτουργεί σαν ένα μεγάλο ανοιχτό πάρτι, αφού συνοδεύεται από μουσική και δρώμενα δρόμου.

Τη δράση, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Crisis [?] What Crisis [?]» εγκαινίασε ο Ελληνας καλλιτέχνης του street art, LUNE 82, ο οποίος μεταμόρφωσε τον δικό του τοίχο. Μπιτάτη μουσική από d.j. τον συνόδευε την ώρα της δημιουργίας, ενώ κόσμος σταματούσε, κοιτούσε, ρωτούσε, αλλά αισθανόταν και «προνομιούχος» που συμμετείχε -έστω και ως θεατής- στη δημιουργία ενός έργου τέχνης. Ο LUNE 82 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το γκράφιτι από το 1996.

Το 1996

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το γκράφιτι γύρω στο 1996 επηρεασμένος από έναν παιδικό μου φίλο writer, τον Dan, σε μια περίοδο που το γκράφιτι ήταν πολύ underground, πολύ λίγο διαδεδομένο και η κοινωνία το έβλεπε ως βανδαλισμό. Ηταν μια περίοδος όμως που ολόκληρη η κουλτούρα του χιπ-χοπ (το γκράφιτι αποτελεί το ένα από τα 4 στοιχεία του χιπ-χοπ) στην Ελλάδα είχε ανοδική πορεία» λέει στο «Εθνος».

Εχει επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή γαλλική, γερμανική και αυστριακή τέχνη του street art, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το graphic design. Tα έργα του είναι εμπνευσμένα από το περιβάλλοντα χώρο και τη φύση. Αυτό που τον απασχολεί είναι να διαδώσει την αίσθηση της ελευθερίας και της επανάστασης, έννοιες συνυφασμένες με το γκράφιτι. Χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να εκφράσει τις ιδέες του και είναι πάντα έτοιμος για την επόμενη πρόκληση.

Ενας λευκός τοίχος για έναν... κοινό θνητό δεν σημαίνει τίποτα. Πιθανόν δεν θα τον προσέξει καν. Πώς αισθάνεται ο ίδιος απέναντι σε έναν τοίχο λευκό, όπως για παράδειγμα στη δράση που συμμετέχει;

«Ο λευκός τοίχος προκαλεί έναν καλλιτέχνη με το χρώμα του το λευκό (αχρωματικό χρώμα)». Το «απόλυτο λευκό» του τοίχου δεν τον βρίσκει απροετοίμαστο. «Ξέρω σχεδόν πάντα από πριν τι σχέδιο θα κάνω, τον βασικό σκελετό δηλαδή της σύνθεσης, τα υπόλοιπα στοιχεία (γέμισμα, λεπτομέρειες, ιδέες) γίνονται σε ελεύθερο στυλ» υπογραμμίζει.

«Η καθημερινότητα, η πόλη που ζω, η φύση, και τα πιστεύω μου» τον εμπνέουν κάθε φορά διαφορετικά, ώστε να «δημιουργήσω κάτι καινούργιο και κάτι που με εκφράζει».

Το στυλ του είναι «επηρεασμένο από τον κονστρουκτιβισμό, τον σοβιετικό σουπρεματισμό, τη γραφιστική, τη γερμανική, ισπανική και γαλλική σκηνή γκράφιτι, τη σκηνή της Νέας Υόρκης από το 1980 έως το 1990, την αφηρημένη τέχνη και τη φύση».

Τα αγαπημένα του θέματα; «Ζωγραφική, γκράφιτι, γραφιστική, πολιτική, φιλοσοφία». Εχει κουραστεί κάποια στιγμή τόσο ώστε να πει «τα παρατάω»; «Εχω κουραστεί ώστε να κάνω διαλείμματα για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να σταματήσω δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό. Η ευχή μου για το μέλλον του γκράφιτι στην Ελλάδα είναι να συνεχίσουν το γκράφιτι κάποιοι ποιοτικοί writers που ''βάφουν'' ελάχιστα ή καθόλου. Και να ψαχτούν περισσότερο οι νέοι και ανερχόμενοι και να συνεχίσει το γκράφιτι να παραμένει στους δρόμους και στις ράγες όπου και γεννήθηκε».

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε δυναμικά από τις εκδηλώσεις του θα κορυφωθεί το φετινό καλοκαίρι, με τη συμμετοχή τριάντα Ευρωπαίων και τριάντα Ελλήνων street artists, οι οποίοι θα μεταμορφώσουν την Αθήνα ζωντανεύοντας με τις δημιουργίες τους εκτός από χώρους στο Smart Park, στα Σπάτα, δημόσια κτίρια του αστικού ιστού σε διάφορους δήμους της Αττικής, βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες, καθώς και άλλους δημόσιους χώρους.

Περισσότερα από 300 έργα

Η συνολική προσπάθεια θα αποφέρει περισσότερα από 300 έργα γκράφιτι και στένσιλ αρτ, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και new media στον αστικό ιστό της Αθήνας, διερευνώντας θέματα σύγχρονης αισθητικής. Το «Athens Street Art Festival», όπως και πέρυσι, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

«Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί»

Στόχοι του φεστιβάλ είναι να προβάλει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης, μπορεί να «πρωτοπορεί κινώντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Και όλα αυτά χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή, αλλά με τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και κυρίως χάρη στο μεράκι, τη διάθεση και την προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων», όπως σημειώνει η υπεύθυνη Γωγώ Κολυβήρα.

Επίσης, «να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών γκράφιτι (Street Artists), οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική τους γραφή τους, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με γκράφιτι, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών, με αμφίβολη έως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία».

Τέλος, το φεστιβάλ εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα και τα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και προβάλλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την κριτική στην εμπορευματοποίηση της τέχνης, που έχουν ως κοινό τόπο όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο του πολυδιάστατου αυτού Φεστιβάλ, που μετά την περσινή του επιτυχία διοργανώνεται για δεύτερη φορά, θα ανακοινωθούν ποικίλες ακόμα δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους μήνες, σε συνεργασία με δήμους και δημόσιους φορείς.

 

Πηγή:http://www.ethnos.gr