Επικαιρότητα

Υπό όρους η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη

Υπό όρους η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη Υπό όρους θα επιτρέψει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ακόμη και σε χαρακτηρισμένες ως αναδασωτέες περιοχές της Πεντέλης, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο ενεργειακής επένδυσης που πρότεινε η Εκκλησία της Ελλάδας. Διευκρινίζει ότι η επένδυση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη νομολογία του ΣτΕ.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παρουσιάσει πρόταση δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου μεγάλης ισχύος, 300MW, κοντά στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Το Ελληνικό Δημόσιο ωστόσο αμφισβητεί την κυριότητα της Εκκλησίας επί του δάσους, θεωρώντας το διακατεχόμενο, με την κυριότητα να ανήκει στο ελληνικό κράτος.

Τονίζεται ότι οι δασικές περιοχές στις οποίες θέλει η Εκκλησία να επενδύσει έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Πεντέλη το διάστημα 1998-2009. Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι μια τέτοια επένδυση που θα συνοδευόταν από μελέτη που θα αποδείκνυε ότι έχει συνολικά θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή της Αττικής, θα μπορούσε να στηριχτεί και να δανειοδοτηθεί υπό την προϋπόθεση επίλυσης των θεμάτων ιδιοκτησίας και νόμιμης χωροθέτησης.

 

Πηγή:http://www.skai.gr