Επικαιρότητα

Limpley Stoke Eco-House: προσέγγιση στην ενεργειακή απόδοση κατοικίας

Limpley Stoke Eco-House: προσέγγιση στην ενεργειακή απόδοση κατοικίας Η Βρετανική αρχιτεκτονική εταιρεία, Hewitt Studios LLP, ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες για το 400τ.μ. Limpley Stoke Eco-House.

Σχεδιασμένο με έμφαση στην αειφορία και την αποδοτικότητα ενέργειας, το φουτουριστικό σπίτι χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό πράσινης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης συλλογής ομβρίων υδάτων, παθητικού εξαερισμού, ηλιακή ενέργεια και ένα σημείο φόρτισης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.

Το σπίτι αντλεί το όνομά του από το μικρό χωριό στη νοτιοδυτική Αγγλία, στο οποίο βρίσκεται, και χτίστηκε χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό προκατασκευασμένων και ανανεώσιμων υλικών κατασκευής, μερικά από τα οποία προήλθαν τοπικά. Οι τοίχοι του δεύτερου ορόφου ενσωματώνουν προκατασκευασμένα ξύλινα πάνελ, ενώ ξυλεία παραγόμενη με βιώσιμο τρόπο από πιστοποιημένα δάση χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για την κατασκευή.

Η μόνωση προέρχεται από φιλικές προς το περιβάλλον μπάλες άχυρου και το ισόγειο διαθέτει τσιμεντένιο πάτωμα από τέφρα καυσίμων - ένα προϊόν αποβλήτων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, που προσφέρει εξαιρετικές τιμές μόνωσης.

Όπως συμβαίνει και σε κάποιες παρόμοια ενεργειακά αποδοτικές ιδιοκτησίες, όπως το Tighthouse, το αεροστεγές περίβλημα του Limpley Stoke Eco-House του επιτρέπει να διατηρεί πιο σταθερή θερμοκρασία από ότι ένα τυπικό σπίτι. Ένας μηχανικός αερισμού και ανάκτησης θερμότητας (MVHR) αποβάλλει τον ανεπιθύμητα ζεστό, υγρό αέρα, φέρνοντας νέο, φρέσκο ​​αέρα από έξω. Ο εξωτερικός αέρας περνά στη συνέχεια μέσω ενός συστήματος εναλλάκτη θερμότητας και θερμαίνει το εσωτερικό του σπιτιού αποτελεσματικά. Αυτό το σύστημα συμπληρώνεται, επίσης, με παθητικό, φυσικό εξαερισμό.

Όταν ο καιρός γίνεται πολύ κρύος μόνο για το σύστημα MVHR, υπάρχει διαθέσιμος ένας καυστήρας καταγραφής, και οι μεγάλοι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού περιλαμβάνουν μια δασώδη περιοχή για την παροχή μιας βιώσιμης πηγής καυσόξυλων.

Η ηλιακή ενέργεια έχει αξιοποιηθεί τόσο για τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τις ανάγκες θέρμανσης του νερού. Το μπροστινό άκρο του Limpley Stoke Eco-House έχει ένα σκίαστρο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί 2kW ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ. Στην οροφή υπάρχει ένα ηλιακό θερμοσίφωνο για τη δημιουργία ζεστού νερού για οικιακή χρήση, με ένα συμβατικό σύστημα ηλεκτρικών θερμοσιφώνων να μπαίνει σε λειτουργία όταν η ηλιακή ενέργεια αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Άλλες βιώσιμες δυνατότητες που υπάρχουν στο Limpley Stoke Eco-House περιλαμβάνουν μια πράσινη στέγη που στεγάζει ανθεκτικά φυτά χαμηλής συντήρησης, εγγενή του βόρειου τμήματος της Αγγλίας. Η πράσινη στέγη μειώνει τον οπτικό αντίκτυπο του κτιρίου, παρέχει, όμως, και ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης.

Επίσης, στην οροφή υπάρχει ένα σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, το οποίο επεξεργάζεται το νερό με ένα ενσωματωμένο σύστημα φιλτραρίσματος, πριν στη συνέχεια χρησιμοποιηθεί ως νερό άρδευσης για τον κήπο, καθώς και για το πλύσιμο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη.

Η Hewitt Studios αναφέρει ότι οι ετήσιες προβλεπόμενες εκπομπές CO2 από το σπίτι είναι 774kg ετησίως, και ότι η προβλεπόμενες ενεργειακές απαιτήσεις του είναι 4.880 kWh ανά έτος. Η κατασκευή του σπιτιού χρειάστηκε 18 μήνες για να ολοκληρωθεί και κόστισε συνολικά £1.500.000.

 

Πηγή:http://www.4green.gr