Επικαιρότητα

Πρασινίζει από το καλοκαίρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Πρασινίζει από το καλοκαίρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης Αρωματικά φυτά, λουλούδια και χαμηλούς θάμνους θα γεμίσει σε λίγους μήνες η ταράτσα του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Τα πράσινα δώματα αναμένεται να αναπτυχθούν σε δύο σημεία του κτηρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Integrated Green Cities που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο του Χάσκοβο (Βουλγαρία), το ΤΕΕ και το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνο Ζέρβα, «το έργο έχει στόχο την ενίσχυση των βιοκλιματικών συνθηκών στο εσωτερικό του κτηρίου, αλλά και τη δημιουργία ενός πρότυπου καλής πρακτικής εκμετάλλευσης των δωμάτων στην πόλη».

Η μελέτη εγκατάστασης φυτεμένων δωμάτων πραγματοποιήθηκε από τη σύμπραξη γραφείων μελετών «Μεντέ Ελένη-Αναστασιάδης Φώτιος - Παπαγεωργίου Άννα Κατρίν» και ο προϋπολογισμός του έργου για το δήμο διαμορφώνεται στο ύψος των 785.803 ευρώ. Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, ενώ οι εργασίες υλοποίησης του έργου πρόκειται να διαρκέσουν 3 μήνες.

Δύο είναι τα τμήματα της στέγης του δημαρχείου που θα γεμίσουν με πράσινο. Συγκεκριμένα, στο δώμα του 2ου ορόφου, περίπου 507 τ.μ και στο δώμα του 4ου ορόφου, περίπου 233 τ.μ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για τη φύτευση του 2ου ορόφου, επιλέγονται ομάδες από χαμηλή ποώδη βλάστηση οι οποίες χωρίζονται με την βοήθεια μεταλικών προφίλ σε σχήματα των οποίων οι γραμμές είναι προεκτάσεις των υφιστάμενων οριζόντιων γραμμών του κτιρίου.

Επιλέγονται αρωματικά είδη έρποντα, όπως το Θυμάρι, το Δενδρολίβανο και άλλα. Η φυτοκάλυψη με πολυετείς πόες αποτελείται από είδη της Μεσογειακής χλωρίδας, με αντοχή στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Η χρήση εγγενούς φυτικού υλικού διευκολύνει και μειώνει τις απαιτήσεις συντήρησης του δώματος, με επακόλουθο την αειφόρο ανάπτυξη των φυτών.

Για το φυτεμένο δώμα του 4ου ορόφου, η επιφάνεια που φυτεύεται αποτελείται και αυτή από γραμμές οι οποίες προέρχονται από προεκτάσεις των οριζόντιων γραμμών της κάτοψης του κτιρίου. Επιλέγονται αειθαλείς χαμηλοί θάμνοι, σε συνδυασμό με αγροστώδη. Τα φυτά που επιλέγονται και για τα δύο δώματα είναι ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας, ανάλογα με την εποχή ανθοφορίας τους, το χρώμα και την υφή του φυλλώματος τους.

Ανάπλαση του άξονα της 28ης Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσεται και η ανάπλαση του άξονα της 28ης Οκτωβρίου, από την οδό Μακεδονίας έως την οδό Μ. Αλεξάνδρου, με εφαρμογή των αρχών της οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων.

Παρά το γεγονός ότι η οδός 28ης Οκτωβρίου αποτελεί έναν από τους κύριους οδικούς άξονες που οδηγούν στην οδό Βασ. Όλγας αισθητικά και λειτουργικά θεωρείται ιδιαίτερα υποβαθμισμένος. Οι μεγάλες ποσότητες νερού της βροχής που κατεβαίνουν ορμητικά σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων δημιουργούν πολύ συχνά έντονα πλημυρικά φαινόμενα κυρίως στη συμβολή με την οδό Βασ. Όλγας.

Σκοπός της επιδεικτικής εφαρμογής που θα προκύψει από τη μελέτη είναι η σύλληψη των όμβριων υδάτων με συγκεκριμένες τεχνικές, ο καθαρισμός τους με φυσικές μεθόδους από τους ρύπους που μεταφέρουν και η διοχέτευσή τους στο υπέδαφος για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ή στον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης απαλλαγμένων από τους ρύπους.

Ταυτόχρονα επιδιώκεται η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του οδικού άξονα με φυτεύσεις δένδρων, δημιουργία παρτεριών που θα λειτουργήσουν ως κήποι βροχής, επεκτάσεις πεζοδρομίων, νέο αστικό εξοπλισμό, και άλλες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

 

Πηγή:http://www.zougla.gr