Επικαιρότητα

Έτοιμη για αναπτυξιακή έκρηξη η αγορά αποθήκευσης στην Ιταλία

Έτοιμη για αναπτυξιακή έκρηξη η αγορά αποθήκευσης στην Ιταλία Σε αγορές όπου το κόστος λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλό, όπως αυτή της Ιταλίας, η αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ ελκυστική προοπτική για τους χρήστες της φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Η Ιταλία, με 550.000 εγκαταστάσεις, από τις οποίες πάνω από το 90% είναι εγκατάστασης οροφής, έχει μια στατική αγορά, η οποία όμως μπορεί να «εκραγεί» από στιγμή σε στιγμή.

«Το κόστος είναι ακόμη υπερβολικά υψηλό, με την απουσία κινήτρων, όπως αυτών της Γερμανίας, για να διασφαλιστεί η απόδοση των επενδύσεων μέσα σε ένα χρονικό θελκτικό πλαίσιο και η κατάσταση είναι ακόμη λιγότερο ελκυστική για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, εν μέρει χάρη σε εξελίξεις στον κλάδο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το κόστος αυτό πέφτει. Το όριο στο οποίο τα εν λόγω συστήματα μπορούν να γίνουν μια πιο ελκυστική επιλογή θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε δύο με τρία χρόνια», εξηγεί ο Simone Franzò από την Ομάδα Ενέργειας & Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Politecnico di Milano.

Ο Marco Pigni, από τη Fiamm, το μεγαλύτερο κατασκευαστής μπαταριών της Ιταλίας, το επιβεβαιώνει: «Η αύξηση της παραγωγής μας θα επιφέρει πτώση των τιμών της τάξης του 30-50% μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η εξόφληση της μπαταρίας, μέσω της αυξημένης ιδιοκατανάλωσης, θα πάρει λιγότερο από 10 χρόνια».

Οι ρυθμιστικές αβεβαιότητες αποτελούν, επίσης, τροχοπέδη για την αγορά της μπαταρίας αυτή τη στιγμή. «Ένας οριστικός κανονισμός αναμένεται κατά τη διάρκεια του 2014, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σχεδόν σε στασιμότητα», δηλώνει ο Luca Zingale, επιστημονικός διευθυντής του Solarexpo - The Innovation Cloud. «Παρά το γεγονός αυτό, διάφορες λύσεις αποθήκευσης παρουσιάστηκαν στην έκδοση 2013 της έκθεσης, και αναμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερα στην 2014 εκδήλωση.

«Η δυνατότητα συνδυασμού μπαταρίας με την ηλιακή ενέργεια θα είναι πολύ επιτυχημένη στην Ιταλία, μια χώρα όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ ακριβή, κάνοντας μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση πιο ευεργετική για εκείνους που βρίσκονται συχνά έξω από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας», προσθέτει ο Zingale. «Με την αύξηση της ποσότητας της ενέργειας που εξοικονομείται, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν διαμορφώσεις SEU θα ωφεληθούν, οι οποίες επιτρέπουν στους παραγωγούς να πωλούν ενέργεια απευθείας στον πελάτη, επίσης. Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε τις ψυχολογικές και πολιτικές πτυχές των λύσεων αποθήκευσης, όπου πολλοί τις θεωρούν ως έναν τρόπο να κάνουν τον καταναλωτή όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητο από τις εταιρείες ενέργειας».

 

Πηγή:http://www.4green.gr