Επικαιρότητα

Τα ψάρια στους ωκεανούς είναι δεκαπλάσια από ό,τι νομίζαμε!

Τα ψάρια στους ωκεανούς είναι δεκαπλάσια από ό,τι νομίζαμε! Όχι μια, όχι δυο αλλά δέκα φορές περισσότερα ψάρια από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα έχουν οι θάλασσές μας! Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις Ισπανών επιστημόνων που δημοσιεύονται στο περιοδικό "Nature Communications", η βιομάζα της θάλασσας είναι τουλάχιστον 10πλασια από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα, ειδικά μεσοπέλαγα.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, το συνολικό βάρος όλων των ψαριών της Γης είναι από 1 έως και 10 δισεκατομμύρια τόνοι!

Τα μεσοπελαγικά ψάρια ζουν στη "ζώνη του λυκόφωτος" των ωκεανών, σε βάθος 200 - 1.000 μέτρων και αποτελούν τα πιο πολυάριθμα σπονδυλωτά της γήινης βιόσφαιρας, όμως οι επιστήμονες ακόμα έχουν μεγάλα κενά στις γνώσεις τους για τη βιολογία, την οικολογία και τη συνολική βιομάζα αυτών των θαλάσσιων πληθυσμών.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις για τη μάζα των μεσοπελαγικών ψαριών βασίζονται κυρίως στην αλιεία με τράτες. Όμως πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι τα εν λόγω ψάρια έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν έγκαιρα τα δίχτυα και να ξεφεύγουν μακριά από αυτά, με συνέπεια οι αριθμοί για τους πληθυσμούς τους -με βάση τις ψαριές που ανεβάζουν τα αλιευτικά στην επιφάνεια- να υποεκτιμώνται.

Τελικά φαίνεται πως οι ωκεανοί δεν είναι οι... έρημοι που νόμιζαν πολλοί επιστήμονες.

 

Πηγή:http://www.news.gr