Επικαιρότητα

Χαλασμένες πλαστκές σαγιονάρες μετατρέπονται σε...πολύχρωμα παιχνίδια!

Χαλασμένες πλαστκές σαγιονάρες μετατρέπονται σε...πολύχρωμα παιχνίδια! Οι παρατημένες χαλασμένες πλαστικές σαγιονάρες αναμφισβήτητα προκαλούν σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον. Κάθε χρόνο στις ακτές της Κένυας βρίσκονται χιλιάδες τέτοιες σαγιονάρες που δίχως άλλο αποτελούν μια πραγματική εστία μόλυνσης.

Καταστρέφουν το φυσικό κάλος των παρακτίων περιοχών, ενώ θέτουν σε κίνδυνο το τοπικό οικοσύστημα. Το Ocean Sole, είναι ένα μικρό ίδρυμα που εργάζεται μαζί με τοπικούς φορείς για τη διατήρηση του υδάτινου περιβάλλοντος στην Κένυα.

Συνεργάζονται με ντόπιους καλλιτέχνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις σαγιονάρες που συλλέγονται από τις παραλίες, και τις μετατρέπουν σε πολύχρωμες κατασκευές-παιχνίδια, με κεντρικό θέμα το ζωικό βασίλειο!

Έτσι, κίτρινες, πράσινες κόκκινες και μπλε σαγιονάρες ανακυκλώνονται με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο και χρηστικό τρόπο. Από αυτές, παράγονται εντυπωσιακοί πολύχρωμοι ελέφαντες, καμηλοπάρδαλεις, χελώνες, καρχαρίες και πολλά άλλα.

Η εκτίμηση του ιδρύματος κάνει λόγο για ετήσια συλλογή από σαγιονάρες στις παραλίες που θα αγγίζουν τις 400.000! Η ιδέα πρωτοξεκίνησε το 1997, όταν ειδικός περιβαλλοντολόγος είδε παιδάκια να παίζουν σε μια παραλία με χαλασμένες σαγιονάρες, με τις οποίες δημιουργούσαν κατασκευές.

Έτσι, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, ενημερώνοντας και ενθαρρύνοντας την τοπική κοινωνία για τέτοιες φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις.

Από τότε οι δραστηριότητες της οργάνωσης μεγάλωσαν σημαντικά, καθώς προσφέρει χρήματα για τη συλλογή τέτοιων υλικών, ενώ οι κατασκευές διατίθενται προς πώληση επίσημα σε διάφορα μουσεία και ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο.

Το επόμενο project αποτελεί η δημιουργία κοσμημάτων από τέτοια υλικά με το σλόγκαν, "Σώστε τις παραλίες" που πρόκειται να κάνει πολύ εντονη την παρουσία του σε όλες τις αγορές του κόσμου!

 

Χαλασμένες πλαστκές σαγιονάρες μετατρέπονται σε...πολύχρωμα παιχνίδια!

Χαλασμένες πλαστκές σαγιονάρες μετατρέπονται σε...πολύχρωμα παιχνίδια!