Επικαιρότητα

Ανανεώσιμες και στο νησί του κροίσου Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Ανανεώσιμες και στο νησί του κροίσου Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον Το νησί ιδιοκτησίας του κροίσου Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική, αναμένεται να φιλοξενήσει δικό του ηλεκτροδοτικό δίκτυο με ηλιακή και αιολική ενέργεια, από την NRG Energy.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο Necker Island του Σερ Μπράνσον, μια από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, καλύπτοντας μέχρι και το 75% των ενεργειακών του αναγκών και μειώνοντας την εξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Το προτεινόμενο σύστημα της NRG θα ενσωματώσει την ηλιακή και την αιολική ενέργεια με τεχνολογίες αποθήκευσης, που θα συνδέονται με ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενεργειακής αποδοτικότητας και ελέγχου ενέργειας, με στόχο τη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας και του συγχρονισμού κατανάλωσης ενέργειας με την παραγωγή της από ανανεώσιμες πηγές στο νησί.

Το νησί θα αποτελέσει έργο επίδειξης για το πρόγραμμα Ten Island Renewable Challenge, που ξεκίνησε από το Carbon War Room, το όργανο που έχει συσταθεί από τον Σερ Μπράνσον για την προώθηση της ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνει τα νησιωτικά έθνη να στραφούν μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

«Οι δυνατότητες για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο είναι τεράστιες, ειδικά σε μέρη όπως η Καραϊβική, όπου τα νησιά προσφέρουν μια εξαιρετική περιοχή δοκιμών, για να αποδειχθούν και να κλιμακωθούν οι καινοτομίες των καθαρών ενεργειακών λύσεων», είπε ο Μπράνσον.

«Αν και μικρό σε σύγκριση με τα νησιωτικά έθνη, το Necker είναι ένα ιδανικό “πειραματόζωο” για την Ten Island Challenge του Carbon War Room, και θα είναι σε θέση να αποδείξει τις δυνατότητες των τελευταίων τεχνολογιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της NRG Energy, David Crane, δήλωσε σχετικά: «Με το πετρέλαιο να καθορίζει την οριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Καραϊβική είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, εμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ποιότητα ζωής. Με την αξιοποίηση συγκεκριμένων, άμεσα διαθέσιμων και άφθονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του κάθε νησιού, μπορούμε να επιτύχουμε μια άμεση και σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων, του εισαγόμενου κόστους των καυσίμων, του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών ρύπανσης, και της ηχορύπανσης. Το μικρο-δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει σχεδιαστεί και εγκατασταθεί στο Necker έχει ως στόχο να καταδείξει αυτό ακριβώς και να παρέχει μια κλιμακούμενη, πραγματική εφαρμογή, σχετική και με τα άλλα νησιά της Καραϊβικής».

Η εγκατάσταση του συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση της Αρχής των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, την οποία και τα ενδιαφερόμενα μέρη αναμένεται να επιδιώξουν το συντομότερο.

 

Πηγή:http://www.4green.gr