Επικαιρότητα

Μέδουσα - γίγας ξεβράστηκε στις ακτές της Αυστραλίας

Μέδουσα - γίγας ξεβράστηκε στις ακτές της Αυστραλίας Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες ο εντοπισμός γιγαντιαίας μέδουσας, η οποία ανήκει σε ένα σχεδόν άγνωστο έως σήμερα είδος, στις ακτές της νότιας Τασμανίας.

Την ανακάλυψη της - μήκους 1,5 μέτρου - μέδουσας έκανε μια οικογένεια, τον περασμένο μήνα, την ώρα που μάζευε κοχύλια, σε παραλία νότια του Χόμπαρτ. Αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, τράβηξαν μια φωτογραφία και την έστειλαν στον Οργανισμό Επιστημονικών και Βιομηχανικών Ερευνών της Αυστραλίας.

Επιστήμονες με εμπειρία ετών στις μέδουσες έμειναν έκθαμβοι μπροστά στο ζώο που απεικόνιζε η φωτογραφία. «Το πρώτο πράγμα που είπα βλέποντάς την ήταν “πω πω”. Αυτός είναι ο επιστημονικός όρος», είπε αστειευόμενη στην εφημερίδα Sydney Morning Herald η Λίσα-Αν Γκέρσουιν, η οποία μελετά τις μέδουσες εδώ και 20 χρόνια. «Ειλικρινά, έμεινα έκθαμβη. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό εύρημα.»

Σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια μέδουσα που έχει εντοπιστεί, όμως καμία δεν ήταν τόσο μεγάλη και καμία δεν ξεβράστηκε νεκρή στη στεριά. Επίσης, το συγκεκριμένο είδος δεν έχει μέχρι στιγμής περιγραφεί, αν και οι επιστήμονες εικάζουν ότι σχετίζεται με τη σκυφομέδουσα Cyanea capillata, το μεγαλύτερο είδος στον κόσμο, που φθάνει σε διάμετρο τα 2,30 μέτρα και σε μήκος ξεπερνάει τα 36.

Παρότι οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνη μέδουσα, τους προβληματίζουν οι διαρκείς αναφορές για ασυνήθιστα μεγάλα κοπάδια μεδουσών στα ύδατα της Τασμανίας, εδώ και περίπου ένα μήνα. «Συμβαίνει κάτι και δεν ξέρουμε ακριβώς τι», είπε η Γκέρσουιν. «Το πραγματικό θέμα εδώ είναι τι επιπτώσεις έχουν όλα αυτά τα στόματα στο οικοσύστημα και τι σημαίνει αυτό για εμάς.»

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr