Επικαιρότητα

Το Ecomobity "μπήκε σε κίνηση" και περνάει από τη Βόρεια Ελλάδα

Το Ecomobity Εντόπισαν τα προβλήματα, σκέφτηκαν, πρότειναν λύσεις και η φωνή τους ακούστηκε. Αυτό αποτέλεσε κίνητρο για να κάνουν και φέτος το ίδιο. Το Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σχολεία 30 πόλεων που συμμετέχουν στην 11η διοργάνωση της Εκστρατείας Ecomobility.

Η περσινή τους παρουσία περιείχε προτάσεις για προβλήματα που αφορούσαν στο “Πλατανόρεμα” της Θέρμης, οι οποίες εισακούστηκαν από τον δήμο και επιπλέον η εργασία των παιδιών βραβεύτηκε, σύμφωνα με όσα ανέφερε η μαθήτρια Ραφαέλα Μαρία Χαντζάκη.

Δεν έχουν όμως όλες οι προτάσεις των παιδιών την ίδια τύχη. Στην πραγματικότητα, αν και οι ιδέες τους είναι ευρηματικές, συνήθως δεν υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς. “Το ίδιο ισχύει και για τις λύσεις που προτείνει το Ecocity. Έχουμε μια ανώριμη διοίκηση που αφήνει τα προβλήματα και εξελίσσονται” τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (για την παρουσίαση του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη), ο Θάνος Ζαφειρόπουλος, εκπρόσωπος του αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ecocity, που ασχολείται με περιβαλλοντικά ζητήματα.

“Αυτό που έχει ωστόσο σημασία και αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους, είναι να 'μπολιάσουμε' τους νέους με περιβαλλοντική συνείδηση και να τους δείξουμε πώς πρέπει να ζούμε” τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Γύρω από αυτόν τον άξονα κινείται το Ecomobility, στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων το πρώτο που βραβεύεται κερδίζει ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου συναντά -μεταξύ άλλων- τον Επίτροπο Περιβάλλοντος. Από τα υπόλοιπα, τέσσερα κερδίζουν διαμονή μιας εβδομάδας στο Ecocamp, που βρίσκεται στα Καλάβρυτα, για να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο περιβαλλοντικά θέματα. Οι νέοι, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, εντοπίζουν τα προβλήματα της πόλης τους, τα αναδεικνύουν και παρουσιάζουν πιθανές λύσεις με διαφορετικούς τρόπους: με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, μακέτες ή χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο.

Ο κύκλος αξιολόγησης θα κλείσει στις 5 Απριλίου και η βράβευση των εργασιών που ξεχώρισαν θα γίνει στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων στην Αθήνα.

Από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετέχουν 11 σχολεία, προερχόμενα από Κοζάνη, Αμύνταιο, Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Προτεραιότητες του Ecocity

Σύμφωνα με τη νομικό, υπεύθυνη του τομέα Βορείου Ελλάδος του Ecocity Αγγελική Καλλία, ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον οργανισμό είναι η ρύπανση, όπως στην περιοχή του Αξιού, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η Τάφρος 66. “Μια από τις πιο πρόσφατες δράσεις μας ήταν η δημιουργία ενός οδηγού, μέσω της ιστοσελίδας μας (www. ecocity.gr), όπου ο πολίτης μπορεί να βρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να βοηθηθεί για περιβαλλοντικά προβλήματα” σημείωσε.

“Τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν κάθε χρόνο είναι τεράστια και δυστυχώς χειροτερεύουν” τόνισε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης του Ecocity Κώστας Φυτιάνος.

“Φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που όμως δεν προέκυψε ξαφνικά. Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη επιβαρυμένη” πρόσθεσε ο κ. Φυτιάνος και συμπλήρωσε: “Αν η Πολιτεία δεν φροντίσει για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, δεν θα αλλάξει κάτι. Ο κόσμος θέλει να ζεσταθεί. Εμείς το μόνο που συμβουλεύουμε είναι να καίνε ξύλα που έχουν πάρει από το καλοκαίρι (να μην είναι δηλαδή υγρά), να καθαρίζουν κάθε χρόνο την καμινάδα και αν μπορούν να μετατρέπουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά”.

Η φετινή 11η διοργάνωση του Ecomobility τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr