Επικαιρότητα

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί, στη Σκωτία

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί, στη Σκωτία Το νησί Eigg της Σκωτίας, φέρεται να είναι το πιο «πράσινο» νησί παγκοσμίως, με σωρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να καλύπτουν ως και το 90% των αναγκών του, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού τέθηκε σε λειτουργία το 2008 και καλύπτει το σύνολό του, από άκρη σε άκρη. Με το δίκτυο να λειτουργεί ανεξάρτητα από το κεντρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερες από αυτές της ενδοχώρας, και οι κάτοικοι υποχρεούνται να κρατούν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 5kW, 10kW για τις επιχειρήσεις. Αυτοί οι περιορισμοί ώθησαν τους κατοίκους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χάρη στη γεωγραφική του θέση και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το νησί οφελείται από αφθονία σε αιολική και ηλιακή ενέργειας, και μάλιστα έχει καταφέρει να εγκαταστήσει δωρεάν θέρμανση σε δημόσιους χώρους, εκκλησίες και στο κοινοτικό κέντρο του.

Το 1997, οι κάτοικοι αγόρασαν τη γη από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη - καθιστώντας το Eigg της Σκωτίας το πρώτο νησί που ανήκει στους κατοίκους του. Αυτή η ενισχυμένη τάση επεκτείνεται και στους νεοφερμένους, καθώς όποιος ζει στο νησί για περισσότερο από έξι μήνες μπορεί να γίνει μέλος της επιτροπής των κατοίκων. Μερικοί από τους νησιώτες, εξοικειωμένοι με τον εφοδιασμό και τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζουν ότι η επιτυχία του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα επιτρέπει στον κάθε κάτοικο να έχει λόγο στην απόφαση για την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ, ανεμογεννητριών και άλλων αειφόρων μηχανισμών.

 

Πηγή:http://www.4green.gr