Επικαιρότητα

Ιχθυέλαια από... το χωράφι

Ιχθυέλαια από... το χωράφι Όλοι γνωρίζουμε πλέον τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών. Και όλοι γνωρίζουμε ότι προέρχονται από τα ψάρια. Όμως οι επιστήμονες σύντομα θα μας προσφέρουν ωμέγα-3 ιχθυέλαια από... το χωράφι!

Επιστήμονες του κέντρου αγροτικών και βιολογικών ερευνών Rothamsted Research του Χέρντφορντσιρ, ανακοίνωσαν ότι αναζητούν να πάρουν την άδεια των αρμοδίων Αρχών για να κάνουν στο χωράφι δοκιμαστικές καλλιέργειες ενός μεταλλαγμένου φυτού, που θα παράγει ωφέλιμα ιχθυέλαια, όπως ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η άδεια αναμένεται να δοθεί έως την άνοιξη και αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από τις ισχυρές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Τα ιχθυέλαια αυτά σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν ως ιχθυοτροφές για ψάρια υδατοκαλλιεργειών και, σε επόμενο στάδιο, πιθανώς μέσα σε μια δεκαετία, ως διατροφικά συμπληρώματα για ανθρώπους, σε τροφές όπως η μαργαρίνη. Το σχετικό μεταλλαγμένο φυτό, για πρώτη φορά στον κόσμο, αναμένεται να αρχίσει να καλλιεργείται πειραματικά τους επόμενους μήνες στη Βρετανία σε ένα ανοικτό χωράφι.

Περίπου το 80% των ιχθυελαίων που λαμβάνονται από τις θάλασσες κάθε χρόνο, καταλήγουν στις ιχθυοκαλλιέργειες ως τροφή άλλων ψαριών. Τα κατ' εξοχήν ωφέλιμα ιχθυέλαια (EPA και DHA) στην πραγματικότητα δεν παράγονται από τα ψάρια, αλλά συσσωρεύονται στο σώμα τους, καθώς τρώνε θαλάσσια μικρόβια και φύκη.

Οι Βρετανοί ερευνητές πήραν επτά γονίδια από φύκη που παράγουν ιχθυέλαια και τα μετέφεραν στο φυτό καμελίνα. Η μεταλλαγμένη καμελίνα έχει ήδη περάσει από μια σειρά τεστ στο εργαστήριο και στο θερμοκήπιο, που έχουν δείξει ότι το 25% των ελαίων στους σπόρους της είναι EPA και DΗΑ, δηλαδή περίπου ίδιο ποσοστό με αυτό που υπάρχει και στα κανονικά ιχθυέλαια.

 

Πηγή:http://www.news.gr