Επικαιρότητα

Ρεύμα απο οργανικά απόβλητα σε 6 κοινότητες της Λευκωσίας

Ρεύμα απο οργανικά απόβλητα σε 6 κοινότητες της Λευκωσίας Ρεύμα από τα οργανικά απόβλητά τους παράγουν έξι κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας. Σε μια χώρα που παράγονται 600.000 τόνοι σκουπιδιών ετησίως και δεδομένου ότι όλοι στο άμεσο μέλλον θα πληρώνουμε για ό,τι πετάμε, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λυθροδόντα, Μαθιάτη, Αναλιόντα, Αγίας Βαρβάρας, Μαρκί και Σιά, ήδη μειώνουν στο ελάχιστο τον όγκο των οργανικών οικιακών τους αποβλήτων, όπως αποφάγια, φλούδες φρούτων και ληγμένα προϊόντα, παράγοντας από αυτά ρεύμα και φυτόχωμα, μεγάλο μέρος του οποίου επιστρέφεται στις κοινότητες.

Σε δηλώσεις του ο συντονιστής συμπλέγματος σκυβάλων Λυθροδόντα, Λάμπρος Λουκάς επεσήμανε ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά και αφορά περίπου 700 νοικοκυριά του συμπλέγματος όπου σ' ένα κίτρινο κάλαθο οι κάτοικοι μαζεύουν οτιδήποτε οργανικό από την κουζίνα τους. «Στοχεύουμε με την έναρξη του ΧΥΤΥ Λευκωσίας να μειώσουμε τα σκύβαλα στο μισό σε βάρος που αυτό θα μειώσει και τους λογαριασμούς των σκυβάλων στο μισό».

Εδώ και πέντε μήνες που εφαρμόζεται το πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα 700 νοικοκυριά έχουν παράξει 100 τόνους οργανικών αποβλήτων. Το περιεχόμενο των κίτρινων καλάθων συλλέγεται μια φορά την βδομάδα.

" Ο κόσμος είναι πολύ θετικός, το αγκάλιασε το πρόγραμμα και οι ποσότητες συνεχώς αυξάνονται", επεσήμανε η διευθύντρια εταιρείας συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων Ζήνα Κυπριανού.

Τα οργανικά απόβλητα μεταφέρονται σε μια από τις δύο μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που διαθέτει η χώρα μας, η οποία παράγει ηλεκτρισμό από βιοαέριο, με την διαδικασία παστερίωσης και το πουλά στην ΑΗΚ. Όπως είπε ο Μιχάλης Παπαευσταθίου, διευθυντής της μονάδας διαχείρισης οργανικών προϊόντων, τα απόβλητα επεξεργάζονται με την μέθοδο της αναερόβιου.

Οι συμμετέχοντες καλούν τους πολίτες και κυρίως τους παραγωγούς μεγάλου όγκου αποβλήτων να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη μείωση κατά 35% μέχρι το 2020 της συνολικής ποσότητας των αστικών αποβλήτων. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η τακτική της παραγωγής βιαερίου από οργανικά απόβλητα είναι πλήρως διαδεδομένη εδώ και χρόνια με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και οικονομικά αφού ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πρωταθλητές στην παραγωγή βιαερίου στην ΕΕ, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Στην Κύπρο, οι έξι κοινότητες του συμπλέγματος Λυθροδόντα τις οποίες και συγχαίρουμε.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr