Επικαιρότητα

Βακτήρια μετατρέπουν σε ρεύμα τις μεταβολές στην υγρασία

Βακτήρια μετατρέπουν σε ρεύμα τις μεταβολές στην υγρασία Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες επινόησαν μία νέου τύπου γεννήτρια που χρησιμοποιεί σπόρους βακτηρίων για να εκμεταλλευτεί την ενέργεια που πάει χαμένη όταν το νερό εξατμίζεται. Η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συσκευές που μετατρέπουν τις μεταβολές στην υγρασία σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ερευνητές στο Χάρβαρντ και στο Κολούμπια κατασκεύασαν μικρά πρωτότυπα των γεννητριών καλύπτοντας μια στρώση καουτσούκ με το βακτήριο Bacillus subtilis, το οποίο έχει την ιδιότητα να διαστέλλεται και να συστέλλεται σημαντικά με τις μεταβολές υγρασίας. Για την κατασκευή των γεννητριών, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν... τουβλάκια Lego, ένα μικροσκοπικό ανεμιστήρα και ένα μαγνήτη, ο οποίος κινείται με τη διαστολή και τη συστολή του καουτσούκ.

Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, εάν 450 γραμμάρια σπόρων του βακτηρίου εκτεθούν στην υγρασία και στη συνέχεια στεγνώσουν, μπορεί να παραχθεί αρκετή ισχύς, ώστε ένα αυτοκίνητο να ανυψωθεί κατά 1 μέτρο! «Εάν αυτή η τεχνολογία αναπτυχθεί πλήρως, μπορούμε να προσμένουμε πολλά», υποστήριξε ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια Οζγκύρ Σαχίν προσθέτοντας ότι η εξάτμιση του νερού αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στη φύση.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr