Επικαιρότητα

Έρχονται οι βυσσινί, πιο υγιεινές (;) ντομάτες

Έρχονται οι βυσσινί, πιο υγιεινές (;) ντομάτες Στο πιάτο αλλά και το ποτήρι μας έρχονται οι μεταλλαγμένες βυσσινί ντομάτες. Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους θα είναι σαφώς πιο υγιεινές από τις κλασικές που ξέραμε μέχρι σήμερα καθώς έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε χάρη στο σκούρο χρώμα τους, που προσφέρει οφέλη ανάλογα των βατόμουρων και άλλων ειδών μούρων.

Οι μεταλλαγμένες, βυσσινί ντομάτες αυτές αρχικά αναπτύχθηκαν στη Βρετανία, στο Κέντρο αγροτικών και βιολογικών ερευνών John Innes του Νόργουιτς, και πλέον για πρώτη φορά άρχισαν να παράγονται μαζικά στον Καναδά.

Επίσης, σύμφωνα με το BBC, έτοιμα είναι και τα πρώτα 1.200 λίτρα βυσσινί ντοματοχυμού!

Οι νέες αυτές, πιο υγιεινές (;) ντομάτες έχουν πιο σκούρο χρήμα επειδή περιέχουν αυξημένη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας ανθοκυανίνης, η οποία, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, έχει -μεταξύ άλλων ωφελειών- αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Οι Βρετανοί επιστήμονες που τη δημιούργησαν, θεωρούν ότι η σκούρα ντομάτα θα προσδώσει βελτιωμένη θρεπτική αξία οπουδήποτε χρησιμοποιηθεί, από σάλτσες κέτσαπ έως συστατικό για πίτσες. Η δημιουργία πλέον της πρώτης μεγάλης παρτίδας μεταλλαγμένου καναδικού ντοματοχυμού θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξερευνήσουν καλύτερα τις νέες δυνατότητές του.

Η τροποποίηση της εν λόγω ντομάτας έγκειται στην μεταφορά και ενσωμάτωση σε αυτήν ενός γονιδίου από ένα άλλο φυτό (το «σκυλάκι» ή αντιρρίνο), κάτι που επιτρέπει πλέον στη ντοματιά να παράγει σημαντικές ποσότητες ανθοκυανίνης. Χάρη στην ουσία αυτή, οι βυσσινί ντομάτες όχι μόνο θεωρούνται πιο υγιεινές, αλλά επιπλέον χαλάνε πιο αργά και έτσι διατηρούνται περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει επίσης προσπάθειες παραγωγής βυσινί ντοματών με φυσικό τρόπο μέσω της διασταύρωσης φυτών (όχι με μετάλλαξη), αλλά οι αυξημένες ανθοκυανίνες σε αυτές τις συμβατικές σκουρόχρωμες ντομάτες βρίσκονται μόνο στη φλούδα τους, οπότε οποιαδήποτε επεξεργασία οδηγεί στην αφαίρεση του περιβλήματός τους, αυτομάτως έχει ως συνέπεια και την απώλεια των ανθοκυανινών.

Οι γενετικά τροποποιημένες βυσσινί ντομάτες -που έχουν 20 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ανθοκυανίνης από τις συμβατικές σκούρες ντομάτες- ανήκουν σε μια νέα γενιά μεταλλαγμένων φυτών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έλκουν τους καταναλωτές με το δέλεαρ της υγιεινής διατροφής. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν θετικά ή αν η ετικέτα "γενετικά τροποποιημένο" θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους.

Πρόσφατες έρευνες της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης έδειξαν πως οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από τους φίλα προσκείμενους. Η τελευταία έγκριση μεταλλαγμένης καλλιέργειας στην ΕΕ δόθηκε το 1998.

 

Πηγή:http://www.news.gr