Επικαιρότητα

Αιολικοί ....Πύργοι αντικαθιστούν τις Ανεμογεννήτριες?

Αιολικοί ....Πύργοι αντικαθιστούν τις Ανεμογεννήτριες? H εταιρεία SheerWind, αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία για παραγωγή αιολικής ενέργειας που δυνητικά μπορεί να αγγίξει την ισχύ των 25ΜW, δίχως την ανάγκη κατασκευής μιας θηριώδους ανεμογεννήτριας.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο αιολικός της πύργος είναι ικανός να παράγει 4 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που παράγεται μέσω της μεγαλύτερης διαθέσιμης υπεράκτιας ανεμογεννήτριας, ενώ ο συσχετισμός αυτός γίνεται 6:1 σε σχέση με τη μεγαλύτερη σε ισχύ ανεμογεννήτρια εδάφους!

Η ιδέα του εγχειρήματος βασίζεται στη συγκέντρωση θερμικής ενέργειας σε πύργο στα μεγάλα ηλιοθερμικά πάρκα. Η λειτουργία του αιολικού πύργου λαμβάνει χώρα με τον εγκλωβισμό του διαθέσιμου αέρα, τη συγκέντρωση του εντός του πύργου και τελικά την επιτάχυνσή του.

"Με τη συγκέντρωση και επιτάχυνση του ανέμου, επιτυγχάνουμε το ίδιο αποτέλεσμα με τους φυσικούς διαδρόμους αέρα που υπάρχουν στη φύση και τους οποίους εκμεταλλεύονται οι συμβατικές ανεμογεννήτριες, μόνο που εμείς επιταχύνουμε τον άνεμο, και έτσι μπορούμε να πετύχουμε δραστική μείωση στο κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού αιολικής ενέργειας. Η μείωση θα είναι τόσο δραστική που δεν αποκλείεται να καταστήσει την αιολική ενέργεια φτηνότερη σε συγκριση ακόμα και με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα" ισχυρίζεται η Cyndi Lesher, η εκπρόσωπος της εν λόγω εταιρείας.

Τα πρώτα πρωτότυπα έχουν κατασκευαστεί και δοκιμαστεί σε ειδικά εργαστήρια και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ίσως το τεχνητό φαινόμενο Bernuli μας δώσει τη δυνατότητα βιώσιμης και ανανεώσιμης ενέργειας και μάλιστα χωρίς επιδότηση!

 

Αιολικοί ....Πύργοι αντικαθιστούν τις Ανεμογεννήτριες?