Επικαιρότητα

Γεωθερμική Παραγωγή από Μάγμα Οραματίζονται για Πρώτη Φορά στην Ισλανδία

Γεωθερμική Παραγωγή από Μάγμα Οραματίζονται για Πρώτη Φορά στην Ισλανδία Το 2009, πραγματοποιήθηκε στην Κράφλα της βορειοανατολικής Ισλανδίας μια γεώτρηση για γεωθερμία, η οποία απροσδόκητα συνάντησε μάγμα σε βάθος μόλις 2100 μέτρων και σε θερμοκρασίες 900-1000 βαθμών Κελσίου. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί αναζητούν τώρα τρόπο να χαλιναγωγήσουν αυτού του είδους την γεώτρηση για να παράγουν ηλεκτρισμό.

Πιο αναλυτικά, η γεώτρηση IDDP-1 ( Icelandic Deep Drilling Project) ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην χώρα προς αναζήτηση γεωθερμικών πηγών υψηλής θερμοκρασίας. Το ασυνήθιστο συμβάν, κατά το οποίο το τρυπάνι συνάντησε μάγμα σε τόσο μικρό βάθος, είναι μόλις το δεύτερο στα χρονικά.

Ο Βίλφρεντ Έλντερς, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τονίζει σχετικά:

«Η γεώτρηση στο μάγμα είναι ένα πολύ σπάνιο περιστατικό παγκοσμίως και είναι μόλις το δεύτερο μετά από το 2007 στη Χαβάη. Η IDDP σε συνεργασία με την εταιρεία ηλεκτρισμού της Ισλανδίας και τον διαχειριστή της μονάδας γεωθερμίας Κράφλα, αποφάσισε να διερευνήσει την γεώτρηση περαιτέρω και να αναλάβει μέρος των εξόδων».

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε επικάλυψη στο κάτω μέρος του πηγαδιού και στη συνέχεια επετράπη η αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν ατμοί και η διαδικασία συνεχίστηκε για ένα διάστημα δύο ετών, μέχρις ότου αποφασίστηκε η αντικατάσταση μέρους του εξοπλισμού.

«Στο μέλλον, η επιτυχία αυτού του σχεδίου θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ενεργειακή αποδοτικότητα της γεωθερμίας υψηλής θερμοκρασίας παγκοσμίως», εκτιμά ο Έλντερς.

Ο ίδιος προσθέτει ότι κατά την διάρκεια της προσπάθειας επιτεύχθηκαν αρκετά παγκόσμια ρεκόρ σε ότι αφορά την θερμοκρασία και τις μηχανικές προκλήσεις.

«Ουσιαστικά, η IDDP-1 δημιούργησε το πρώτο γεωθερμικό σύστημα με μάγμα. Είναι η πρώτη φορά που παράγεται θερμότητα απευθείας από το λιωμένο μάγμα», εξηγεί.

 

Πηγή:http://www.energia.gr