Επικαιρότητα

Σπανιότατο δελφίνι του ποταμού ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία

Σπανιότατο δελφίνι του ποταμού ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία Tο πρώτo νέo είδoς δελφινιών των ποταμών από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βραζιλία.

Το δελφίνι του γλυκού νερού πήρε το όνομα του από τον ποταμό Araguaia όπου και εντοπίστηκε από τους βιολόγους ερευνητές.

Γράφοντας στο περιοδικό PLoS ONE, οι ερευνητές λένε ότι το δελφίνι Araguaia είναι μόλις το πέμπτο γνωστό είδος δελφινιού των ποταμών στον κόσμο. Αυτά τα δελφίνια έχουν μόνο μακρινή συγγένεια με θαλασσινά ξαδέλφια τους. Χαρακτηριστικό τους είναι το πολύ μακρύ ρύγχος που τα βοηθά να κυνηγήσουν και να πιάνουν τα ψάρια στη λάσπη, στον πυθμένα των ποταμών

Σύμφωνα με την μελέτη, το Araguaia διαχωρίστηκε από τα άλλα Νοτιοαμερικάνικα είδη του ποταμού πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν ότι είναι ένα από τα 1.000 πλάσματα που ζουν στη λεκάνη του ποταμού Araguaia.

Τα δελφίνια του ποταμού είναι από τα πιο σπάνια πλάσματα του κόσμου.

Σύμφωνα με την IUCN, υπάρχουν μόνο τέσσερα γνωστά είδη, και τα τρία από αυτά βρίσκονται στην Κόκκινη Λίστα, που σημαίνει ότι είναι είδη προς εξαφάνιση.

Το όνομά του από τον ποταμό Araguaia όπου διαπιστώθηκε, το είδος είναι μόνο η πέμπτη γνωστή στο είδος του στον κόσμο.

Γράφοντας στο περιοδικό PLoS ONE, οι ερευνητές λένε ότι διαχωρίζεται από τα άλλα Νοτιοαφρικάνικη είδη του ποταμού πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια πριν.

Υπάρχουν πιστεύεται ότι είναι περίπου 1.000 από τα πλάσματα που ζουν στη λεκάνη του ποταμού Araguaia.

Τα δελφίνια του ποταμού είναι από τα πιο σπάνια πλάσματα του κόσμου. Σύμφωνα με την IUCN, υπάρχουν μόνο τέσσερα γνωστά είδη, και τα τρία από αυτά είναι σχετικά με την Κόκκινη Λίστα, που σημαίνει ότι είναι άκρως απειλούμενο.

 

Πηγή:http://www.news.gr