Επικαιρότητα

Κένυα: Σύντομα θα παράγει το μισό της ρεύμα από φ/β

Κένυα: Σύντομα θα παράγει το μισό της ρεύμα από φ/β Τα αποκαλυπτήρια των φιλόδοξων σχεδίων της για την κατασκευή εννέα νέων ηλιακών πάρκων με κόστος 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων έκανε πρόσφατα η Κένυα, η οποία εκτιμά ότι έως το 2016 θα καλύπτει από αυτά το 50% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από κυβερνητικούς πόρους, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, το στάδιο του σχεδιασμού των ηλιακών πάρκων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η κατασκευή των μονάδων αναμένεται να αρχίσει πριν από το τέλος του έτους.

«Το κόστος του υδροηλεκτρισμού είναι πολύ υψηλό εάν σκεφτεί κανείς ότι επηρεάζεται από τη χαμηλή στάθμη των υδάτων στα μεγάλα φράγματα τροφοδοσίας», δήλωσε στον Guardian ο Κλιφ Ογουίτι από την Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας της Κένυας θέλοντας να εξηγήσει γιατί η χώρα προτίμησε να στραφεί στην ηλιακή ενέργεια. «Με μεγάλες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, δεν θα έχουμε σχεδόν ποτέ διακοπές ηλεκτροδότησης και οι χρεώσεις θα μειωθούν γιατί θα έχουμε υψηλή προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος».

Η αφρικανική χώρα φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτή τη νέα εξέλιξη με την ανέγερση εργοστασίου κατασκευής ηλιακών πάνελ, το 2011. Οι τιμές τους, μέσα σε μόλις τρία χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι, όταν τα ηλιακά πάρκα συνδεθούν στο δίκτυο, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να μειωθούν ακόμη και κατά 80%. Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, 6,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Κένυα δεν έχουν καν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από λάμπες κηροζίνης για το φωτισμό και βιομάζα για το μαγείρεμα.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr