Επικαιρότητα

Ανώτερη της ισχύος πυρηνικής μονάδας είναι η παλιρροϊκή ενέργεια της Σκωτίας

Ανώτερη της ισχύος πυρηνικής μονάδας είναι η παλιρροϊκή ενέργεια της Σκωτίας Ανώτερη της ισχύος μιας πυρηνικής μονάδας φαίνεται να είναι η παλιρροϊκή ενέργεια που παράγεται στη Σκωτία, σύμφωνα με μηχανικού που εργάζονται στο Pentland Firth, οι οποίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι είναι ικανή να ηλεκτροδοτήσει τη μισή χώρα.

Οι μηχανικοί υπολογίζουν ότι στα στενά ανάμεσα στις ακτές της Σκωτίας και τα νησιά Όρκνεϊ το παλιρροϊκό ενεργειακό δυναμικό ανέρχεται σε 1,9 GW, ανώτερο από την ισχύ μιας πυρηνικής μονάδας τύπου Magnox.

Η περιοχή του Pentland Firth είναι από τις πρώτες υποψήφιες για την εγκατάσταση κατάλληλων μονάδων χάρη στα παλιρροϊκά κύματα που είναι από τα ταχύτερα στα βρετανικά νησιά.

Οι μηχανικοί υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το εκμεταλλεύσιμο παλιρροϊκό δυναμικό στα 1,9 GW (από 4,2 GW του συνόλου) σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις που κυμαίνονταν από 1 ως 18 GW, αλλά βασίζονταν είτε σε υπεραπλουστεύσεις είτε σε ακατάλληλα μαθηματικά μοντέλα.

Η εκμετάλλευση του παλιρροϊκού δυναμικού των στενών του Pentland Firth απαιτεί την εγκατάσταση γεννητριών κατά μήκος ολόκληρου του περάσματος. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στη θαλάσσια ζωή και μεταφορές έχουν εντοπιστεί κατάλληλες περιοχές από το UK Crown Estate (χαρτοφυλάκιο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας της Βρετανίας), το οποίο θα τις μισθώσει στους εγκαταστάτες.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr