Επικαιρότητα

Ηλιοβασίλεμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Ηλιοβασίλεμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Οι Θεσσαλονικείς την αγαπούν την παραλία τους. Και την τιμούν ιδιαιτέρως.

Και από την 1η του περασμένου Δεκέμβρη έχουν έναν λόγο να την αγαπούν ακόμα περισσότερο.

Μετά από δυόμιση περίπου χρόνια έργων -και υπομονής- η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση δημοσίου χώρου που έλαβε χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε.

Η Νέα Παραλία επιτέλους ενώθηκε σε ένα ενιαίο μέτωπο που μετρά πέντε χιλιόμετρα σε μήκος, περισσότερα από 150 χιλιάδες τμ. σε συνολική έκταση, και ξεκινά ακριβώς από τον Λευκό Πύργο και μετά.

Και είναι ίσως η πρώτη φορά που δημοσιογραφικά κλισέ όπως 'στολίδι της πόλης' κτλ δεν ακούγονται ξεπερασμένα:

Πρέπει να το παραδεχτούμε.

Το τοπίο της Νέας Παραλίας σου κόβει την ανάσα.

Τα πέντε πρώτα πάρκα της Νέας Παραλίας υλοποιήθηκαν επί θητείας Παπαγεωργόπουλου και παραδόθηκαν στα τέλη του 2008.

Στο καινούριο κομμάτι που μόλις δόθηκε σε χρήση υπάρχουν επτά ακόμη τέτοια πάρκα και θεματικοί κήποι, ενώ φυτεύτηκαν περισσότερα από 120 χιλιάδες μικρά δέντρα, δενδρύλλια και θάμνοι.

Ο τρόπος που τα δέντρα είναι φυτεμένα, το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρά χιλιομέτρων δίπλα στο θαλάσσιο μέτωπο, αναμένεται να αναδείξει ένα από τα εντυπωσιακότερα αστικά τοπία της Ευρώπης όταν αυτά μεγαλώσουν αρκετά.

Κατά τα άλλα έχουμε τις όμορφες ξύλινες εξέδρες, τα εντυπωσιακά φώτα και τις πισινούλες και τα συντριβάνια (ακούγεται κιτς αλλά καμία σχέση), το τεράστιο ανοιχτό πάρκο μπροστά από τον Μέγα Αλέξανδρο, τα μεγάλα ξύλινα παγκάκια, όλα αυτά τα brand new και shiny πράγματα που ξέραμε ήδη δηλαδή από το πρώτο κομμάτι της νέας παραλίας, μιας που η ομοιομορφία μένει σταθερή.

Μπορεί να ακούγεται σαν να επικρατεί συνωστισμός, κι όμως υπάρχει χώρος για όλους:

Η Νέα Παραλία είναι πραγματικά τεράστια σε έκταση και οι ειδικές διαδρομές μέσα από τα πάρκα παίρνουν ώρες για να τις γυρίσεις όλες.

Στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου, τέλος, υπάρχει το Πάρκο των Γλυπτών όπου συναντούμε μία "λίμνη" ενός στρέμματος.

Μέσα στην μαρμάρινη λιμνούλα έχει τοποθετηθεί ακόμα ένα έργο του Ζογγολόπουλου κατασκευασμένο το 1978.

Πρόκειται για τους "Τρεις Κύκλους", ένα υδροκίνητο γλυπτό που κοσμούσε μέχρι τώρα την κεντρική είσοδο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στην Αθήνα.

Η λιμνούλα, όπως και όλα τα σιντριβάνια της Νέας Παραλίας, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά με νερό την Άνοιξη όταν θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια της Νέας Παραλίας.

Στην εξέδρα που κατασκευάστηκε για να τοποθετηθούν οι Ομπρέλες (η μεγαλύτερη απ' όλες της Νέας Παραλίας) υπάρχουν 48 χαμηλά φωτισμένα σιντριβανάκια (!) που αναμένεται να λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ προβλέπεται και αλλαγή του φωτισμού του έργου ώστε να αναδειχθεί καλύτερα καθώς αυτός που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα θεωρείται σήμερα απαρχαιωμένος.

 

Ηλιοβασίλεμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Ηλιοβασίλεμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Πηγή:http://www.lifo.gr