Επικαιρότητα

Δωρεάν οικόπεδα για ΑΠΕ

Δωρεάν οικόπεδα για ΑΠΕ Το Hickory Ridge, στα προάστια της Ατλάντα, στις ΗΠΑ, ήταν κάποτε χώρος υγειονομικής ταφής, ένα βουνό φτιαγμένο από σκουπίδια. Σήμερα είναι ένα σύνθετο πάρκο ενέργειας έκτασης 10 στρεμμάτων και προσφέρει πολλά στην “πράσινη” ανάπτυξη. Από τη μια διαθέτει 7.000 εύκαμπτες ηλιακές ταινίες και παράγει ένα μεγαβάτ ενέργειας. Από την άλλη, αντλίες εκμεταλλεύονται το μεθάνιο που δημιουργείται στο υπέδαφος και αξιοποιείται, επίσης, στην παραγωγή ενέργειας.

Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αξιοποίησης των χώρων υγειονομικής ταφής υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκμετάλλευσης, οι οποίοι παραδέχονται ότι η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών είναι μια ακριβή λύση στο κλείσιμο των χωματερών, αλλά αποδίδουν στην εκμετάλλευση της ενέργειας με σημαντικά μικρότερο κόστος. Ήδη, ένα παρόμοιο έργο λειτουργεί στο Madison County, της Νέας Υόρκης, όπου από τα οκτώ στρέμματα του πάνελ παράγεται ενέργεια η οποία αξιοποιείται στη λειτουργία ενός γειτονικού κέντρου ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος υπάρχουν περίπου 100.000 κλειστές χωματερές στις ΗΠΑ, τα χιλιάδες στρέμματα των οποίων θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πολλές βρίσκονται κοντά σε αστικές περιοχές και δίκτυα ηλεκτρισμού.

 

Πηγή:http://www.tee.gr