Επικαιρότητα

Βαφή που «τρώει» τη ρύπανση καθαρίζει τη Μανίλα

Βαφή που «τρώει» τη ρύπανση καθαρίζει τη Μανίλα Η Μανίλα συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με την υψηλότερη ρύπανση παγκοσμίως, γεγονός που ώθησε μια εταιρεία χρωμάτων να δοκιμάσει μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση των βλαβερών ρυπαντών στην ατμόσφαιρα.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Boysen συγκρότησε μια ομάδα από νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι έβαψαν τους τοίχους και αυτοκινητόδρομους σε κεντρικά σημεία της πόλης με τη νέα μπογιά Boysen KNOxOUT που «τρώει» τη ρύπανση.

Η μπογιά αποτελείται από τροποποιημένα μόρια διοξειδίου του τιτανίου, που εξουδετερώνει τα βλαβερά αέρια όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου.

«Ελπίζω να αναπτυχθούν και άλλες βαφές σαν αυτή», δήλωσε ο Φιλανδός καλλιτέχνης Tapio Snellman, που ζωγράφισε έναν από τους τοίχους της Μανίλα με τη «θαυματουργή» μπογιά.

«Τέτοιες βαφές δεν χρειάζονται μόνο στη Μανίλα, αλλά σε όλο τον κόσμο , καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ζωγραφιές που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και προσφέρουν ευχάριστα οπτικά ερεθίσματα», κατέληξε.

Εκτός από τη βαφή που καταπολεμά τη ρύπανση, μεγάλη καινοτομία θεωρείται και η «ηλιακή μπογιά» με ενεργειακές ιδιότητες, που επαλείφεται σε διάφανα αγώγιμα υλικά και αυτή παράγει ηλεκτρισμό.

 

Πηγή:http://www.qualitynet.gr