Επικαιρότητα

«Πράσινη» μετακίνηση με 20 εκατ. νέα ποδήλατα επέλεξαν οι Ευρωπαίοι

«Πράσινη» μετακίνηση με 20 εκατ. νέα ποδήλατα επέλεξαν οι Ευρωπαίοι Στροφή στην «πράσινη» μετακίνηση κάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, με το ποδήλατο να σημειώνει πωλήσεις ρεκόρ το 2012 σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα μετακίνησης, όπως το αυτοκίνητο. Ειδικά, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης -πολλές εκ των οποίων είναι προσανατολισμένες στο αυτοκίνητο- η μετάβαση είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, οι Ιταλοί αγόρασαν 1,6 εκατ. ποδήλατα το 2012 έναντι 1,4 εκατ. αυτοκινήτων. Το 2011 οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ιταλία έπεσαν στο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 1964, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Βουδαπέστη, το ποδήλατο είναι το πλέον προτιμώμενο μέσο μεταφοράς με τα πιο πολυσύχναστα μπαρ να χρησιμοποιούν ποδήλατα ως διακοσμητικά στοιχεία και με μαζικές ποδηλατάδες να διοργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Στην Ισπανία, πέρυσι πουλήθηκαν 780.000 ποδήλατα έναντι 700.000 αυτοκινήτων παρά τις καταγγελίες των ποδηλατιστών ότι οι ισπανικές πόλεις παραμένουν επικίνδυνες για τα δίτροχα.

Η Μαδρίτη θα εγκαινιάσει του χρόνου ένα νέο πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων κι έχει παρουσιάσει ήδη τα σχέδια για έναν «πράσινο δακτύλιο» ποδηλατοδρόμων που θα καλύπτει δέκα χιλιόμετρα γύρω από το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με την ισπανική υπηρεσία οδικής ασφάλειας, ενώ ο αριθμός των ποδηλατών είναι σταθερός, οι Ισπανοί χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους όλο και συχνότερα. Η χρήση ποδηλάτων για τις καθημερινές μετακινήσεις ανήλθε από το 17% στο 30%. Στην Πορτογαλία της λιτότητας, ο αριθμός των ποδηλάτων γνωρίζει αύξηση σε πόλεις όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο, αλλά όχι και τόσο στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Στους δρόμους του Λονδίνου τα ποδήλατα είναι σήμερα τόσο κοινό θέαμα όσο και τα μαύρα ταξί ή τα κόκκινα διώροφα λεωφορεία. Η πόλη σήμερα δέχεται πιέσεις για να προσφέρει ασφαλέστερους δρόμους στους ποδηλάτες και χωριστές ποδηλατολωρίδες, παρά τη δέσμευση των Αρχών να επενδύσουν 1,2 με 1,6 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Οι Αρχές στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των ημερήσιων διαδρομών με ποδήλατο ανήλθε στο 66% τη δεκαετία μέχρι το 2011 για να φθάσει τις 500.000.

Όσο για τη χώρα μας, η Ελλάδα κατέλαβε τη 16η θέση στις πωλήσεις ποδηλάτων στην Ευρώπη των «27» με 360.000 δίκυκλα.

Τα περισσότερα ποδήλατα (3.966.000) πωλήθηκαν στη Γερμανία, ενώ οι πωλήσεις ποδηλάτων στη Ρουμανία ξεπέρασαν κατά πέντε φορές τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr