Επικαιρότητα

«Πράσινο φως» για τον ποδηλατόδρομο Φάληρο - Γκάζι

«Πράσινο φως» για τον ποδηλατόδρομο Φάληρο - Γκάζι Έναν ποδηλατόδρομο στην Αθήνα και τα προάστιά της – επιτέλους – φέρνει ο ¶γιος Βασίλης το 2014. Πριν από λίγες ημέρες έγινε ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του «Ποδηλατικού ¶ξονα Φαληρικός Όρμος - Κηφισιά» με την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) των τευχών δηµοπράτησης του νότιου τμήματος του έργου.

Πρόκειται για το κομμάτι Φάληρο – Γκάζι. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς που μόλις ξεκίνησε αναμένεται να γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους εργολάβους. Έπειτα, το έργο θα δημοπρατηθεί και «αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις τότε υπολογίζουμε ότι στα μέσα Απριλίου θα υπάρχει εργολάβος και θα μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου» αναφέρει ο Δρ πολεοδόμος – συγκοινωνιολόγος μηχανικός Ευθύμιος Μπακογιάννης από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού).

Το έργο «Δημιουργία ποδηλατόδρομου Φάληρο – Γκάζι και αστικές αναπλάσεις» - προϋπολογισμού 4.650.000 ευρώ - εκπονήθηκε από τη διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ και υποστηρίχτηκε ερευνητικά από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Έρευνα ανάπτυξης μεγάλου μήκους ποδηλατικών διαδρομών στην Αθήνα. Η περίπτωση της διαδρομής Φάληρο – Κηφισιά».

Κηφισιά». Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις πιο ελπιδοφόρες ειδήσεις που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου στην Αθήνα. Η κατασκευή του θα ενθαρρύνει τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, να χρησιμοποιούν ποδήλατο . Και θα ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μία παρέμβαση ανάπλασης πολύτιμη για τους κατοίκους της Αθήνας και των γειτονικών περιοχών. Με την υλοποίησή του θα αναβαθμιστεί ο δρόμος και το γύρω περιβάλλον, αφού θα γίνουν φυτεύσεις, θα μπουν νέα υλικά μειωθεί το κυκλοφοριακό, ο θόρυβος και η ρύπανση και ο διαθέσιμος χώρος για το αυτοκίνητο.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑ - ΦΑΛΗΡΟ

Ολόκληρος ο ποδηλατικός άξονας Κηφισιά - Φάληρο θεωρείται σημαντικός για την Αθήνα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Το συνολικό μήκος του ποδηλατόδρομου Κηφισιά – Φαληρικός Όρμος είναι 27 χιλιόμετρα. Όπως τονίζεται από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ θα είναι για πολλά χρόνια ο βασικός υπερτοπικός κορμός ποδηλάτου της Πρωτεύουσας. Σημειώνεται πως όταν ολοκληρωθεί ο ποδηλατικός άξονας Κηφισιά Φάληρο θα είναι ο πρώτος που θα περνάει από κεντρικές περιοχές της Αθήνας και άλλους δήμους. Σήμερα, από το Κέντρο της Αθήνας και από τα γύρω προάστια δεν περνάει κανένας ποδηλατόδρομος - με εξαίρεση τον ποδηλατόδρομο στο Μοσχάτο μήκους 750μ. κατά μήκος του Ιλισού.

Στόχος των υπευθύνων και του Υπουργείου είναι ο ποδηλατόδρομος Κηφισιά – Φαληρικός Όρμος να αποτελέσει ένα έργο με έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον από το οποίο θα διέρχεται.

ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ Ο Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Μολονότι το νότιο τμήμα του ποδηλατικού άξονα μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2014 - αν όλα πάνε κατ' ευχήν - το βόρειο τμήμα έχει «κολλήσει» στο δήμο της Αθήνας.

Οι περισσότεροι δήμοι απ' όπου περνάει ο ποδηλατόδρομος – της Ν.Ιωνίας, της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, του Ηρακλείου, έχουν δώσει τις εγκρίσεις τους. Εκκρεμεί ανάλογη έγκριση και από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Το βόρειο τμήμα του ποδηλατόδρομου Γκάζι – Κηφισιά έχει μήκος 16 χιλιόμετρα. Θα διέρχεται από τους σταθμούς Μοναστηράκι, Ομόνοια, Βικτώρια, Περισσός, Πευκάκια, Ν.Ιωνία, Ηράκλειο, Ειρήνη, Μαρούσι, ΚΑΤ, Κηφισιά.

 

Πηγή:http://www.b2green.gr