Επικαιρότητα

Γιγάντια έκρηξη του ηφαιστείου στο πάρκο Γέλοουστοουν προβλέπουν οι επιστήμονες

Γιγάντια έκρηξη του ηφαιστείου στο πάρκο Γέλοουστοουν προβλέπουν οι επιστήμονες Η γιγάντια δεξαμενή μάγματος που κρύβεται κάτω από το κοιμισμένο σούπερ-ηφαίστειο στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν, υπερβαίνει κατά πολύ σε μέγεθος τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, ενώ οι ερευνητές φοβούνται την επόμενη έκρηξη του.

«Βρήκαμε ότι η ποσότητα του μάγματος στο ηφαίστειο είναι περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από ότι νομίζαμε» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Φάρελ του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι και προσθέτει ότι «Αυτό δε σημαίνει ότι μεγάλωσε το ηφαίστειο, απλά τώρα είχαμε την ευκαιρία να το δούμε καλύτερα».

Η διαπίστωση αυτή, παρουσιάστηκε κατά το πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο την περασμένη Πέμπτη , και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές έχει μεγάλες επιπτώσεις για την έκταση της επίδρασης του ηφαιστείου, όταν αυτό εκραγεί.

Το ηφαίστειο του Γέλοουστόουν εξερράγη τελευταία φορά πριν από περίπου 640.000 χρόνια , σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ( USGS ) . Πρόκειται για ένα δυναμικό υπερ-ηφαίστειο , ικανό να εκτοξεύσει πάνω από 1.000 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος σε όλη την Μοντάν, το Αϊντάχο και το Ουαϊόμινγκ προκαλώντας παράλληλα παγκόσμιες επιπτώσεις στο κλίμα.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα εκραγεί ξανά κάποια μέρα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ιδέα πότε» αναφέρει ο Φάρελ.

 

Πηγή:http://www.iefimerida.gr