Επικαιρότητα

Η πρώτη oικολογική γειτονιά της Ευρώπης

Η πρώτη oικολογική γειτονιά της Ευρώπης Με ένα έξυπνο σύστημα ψύξης, θέρμανσης και ανανεώσιμης ενέργειας, το δημοτικό διαμέρισμα Västra Hamnen στο Malmö της Σουηδίας, έχει καθιερωθεί ως η πρώτη γειτονιά στην Ευρώπη, που παρουσιάζει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Γνωστή και ως «Πόλη του Αύριο» «μεταμορφώθηκε» από παλιό ναυπηγείο, σε κατοικία για 4000 άτομα, αποτελώντας πόλο έλξης για όσους επιθυμούν να ζήσουν, ή να εργασθούν εκεί, ή ακόμη και να την επισκεφθούν.

Η περιοχή χρησιμοποιεί ένα υδροφόρο σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας για την αποθήκευση νερού που συλλέγει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 70 μέτρα (230 πόδια) υπόγεια και το αντλεί με την αιολική ενέργεια για τη θέρμανση των σπιτιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το παγωμένο νερό στη συνέχεια επαναχρησιμοποιείται για την ψύξη των κτιρίων το καλοκαίρι.

Διαθέτει επίσης ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με το οποίο τα οργανικά απόβλητα συλλέγονται κατ’ οίκον, και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοαερίου.

 

Πηγή:http://www.zougla.gr