Επικαιρότητα

Εργαστήρι για το ποδηλάτο σε Λευκωσία και Λάρνακα

Εργαστήρι για το ποδηλάτο σε Λευκωσία και Λάρνακα Οι Δήμοι Λάρνακας και Λευκωσίας σε συνεργασία με την ολλανδική πρεσβεία, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το Τμήμα Δημοσίων Έργων συνδιοργανώνουν το εργαστήρι “Let’s think Bike” που αφορά την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «το εργαστήρι θα διεξαχθεί από τις 16 – 19 Δεκεμβρίου 2013 και σε αυτό θα γίνει μια εκτεταμένη αξιολόγηση του υφιστάμενου προγραμματισμού και σχεδιασμού ποδηλατικών υποδομών για τη Λάρνακα και τη Λευκωσία. Επίσης θα αναλυθούν τα μέτρα πολιτικής που θα πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να προωθηθεί ουσιαστικά η χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου διακίνησης στη Κύπρο».

Το εργαστήρι «απευθύνεται, τόσο σε Λειτουργούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κυβερνητικών Τμημάτων που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό και υλοποίηση οδικών υποδομών, όσο και σε άτομα που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τις υποδομές αυτές. Συντονιστές του εργαστηρίου αυτού θα είναι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες από τον οργανισμό Dutch Cycling Embassy (http://www.dutchcycling.nl)».

Οι εργασίες του εργαστηρίου στις 16,18 και 19 Δεκεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία ενώ την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013 θα διεξαχθεί ολοήμερο εργαστήρι στο Δήμο Λάρνακας.

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν «επιτόπιες ποδηλατικές επισκέψεις και οι ομάδες εργασίας θα αξιολογήσουν τεχνικά σενάρια για την καλύτερη χωροθέτηση ποδηλατόδρομου/ ποδηλατολωρίδας σε κύριους άξονες του οδικού δικτύου της Λάρνακας. Αντικείμενο μελέτης θα είναι η συμπλήρωση του κύριου ποδηλατικού δικτύου της πόλης, το οποίο θα συνδέει σημαντικές χρήσεις καθώς και περιοχές πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Στόχος θα είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου το οποίο θα αποτελέσει και την «σπονδυλική στήλη» του μελλοντικού δευτερεύοντος δικτύου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το πεδίο μελέτης καλύπτει τις Λεωφόρους Αρτέμιδος, Φανερωμένης, Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, Γιάννη Κρανιδιώτη, Σπύρου Κυπριανού και Μακαρίου Γ’, αντίστοιχα. Επίσης, αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσει και ο οδικός άξονας των Λεωφόρων Ελευθερίας και Γρηγόρη Αυξεντίου καθώς και η σύνδεση του κέντρου της Λάρνακας με το Αεροδρόμιο.

Τα τελικά συμπεράσματα και προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία της Πρέσβειρας της Ολλανδίας την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 στις 18.30 το απόγευμα σε πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι «η συμμετοχή του Δήμου Λάρνακας στο εργαστήρι “Let’s think Bike” εντάσσεται στις δράσεις του Δήμου για το έτος Αειφόρου Κινητικότητας (Σεπτέμβριος 2013-Σεπτεμβριος 2014) και στις συντονισμένες προσπάθειες ώστε να μετατραπεί η πόλη της Λάρνακας, σε πόλη του ποδηλάτου αποκτώντας φιλικές, ασφαλείς και απρόσκοπτες ποδηλατικές διαδρομές».

Το κόστος του εργαστηρίου αναμένεται να ανέλθει στα 20 χιλιάδες ευρώ. Ο Δήμος Λάρνακας και ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχουν με συνεισφορά της τάξης των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ ενώ το υπόλοιπο κόστος καλύπτεται από την Ολλανδική Πρεσβεία, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Τις δράσεις του Προγράμματος στηρίζουν όλα τα ποδηλατικά σύνολα της

 

Πηγή:http://www.ikypros.com