Επικαιρότητα

Τα πιο πράσινα κτίρια του 2011

Τα πιο πράσινα κτίρια του 2011 Τα κτίρια τόσο ανόμοια στην όψη και χρήση, έχουν ένα κοινό στοιχείο: κέρδισαν το 2011 βραβείο αρχιτεκτονικής, καινοτόμου σχεδιασμού, αλλά και χρήσης μεθόδων κατασκευής που προωθούν την αειφορία.

Βραβείο: Πράσινο Good Design 2011

Casa Locarno - Λοκάρνο, Ελβετία

Με θέα το Lago Maggiore στην Ελβετία, το σπίτι σχεδιάστηκε από την Designyougo, διασφαλίζει, χάρη στη μόνωση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη, οι οποίοι προσφέρουν την ενέργεια για τη χαμηλή θερμοκρασία που απαιτεί η υποδαπέδια θέρμανση, όπως, επίσης, ζεστό νερό κατά τους περισσότερους μήνες του έτους.

Swarovski - Λίμνη της Ζυρίχης, Ελβετία

Το διαφανές αυτό κτίριο βρίσκεται στην ανατολική ακτή της λίμνης της Ζυρίχης στην Ελβετία, στεγάζει περίπου 500 υπαλλήλους της διεθνώς γνωστής κατασκευάστριας ειδών από κρύσταλλο εταιρείας Swarovski. Η κατασκευή, σε σχήμα πετάλου, έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, για την οποία χρησιμοποιείται (για θέρμανση και ψύξη) το νερό από την κοντινή λίμνη.

Βραβείο: ΑΙΑ 2011 (Ινστιτούτο Αμερικανικής Αρχιτεκτονικής)

Κατοικία OS - Racine, Ουισκόνσιν, ΗΠΑ

Αυτό το πιστοποιημένο με την ανώτατη διάκριση οικολογικής κατασκευής (LEED Platinum) οικογενειακό σπίτι, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Ρακίνα, στην άκρη της λίμνης Μίτσιγκαν, χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Johnsen Schmaling. Εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τον φυσικό διαμπερή αερισμό και την έκθεσή της στον ήλιο. Διαθέτει ένα συμπαγές δομημένο σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων με χαμηλής ροής εξαρτήματα στις βρύσες και τις κεφαλές των ντους, καθώς και ένα σύστημα on-demand για ζεστό νερό που κυκλοφορεί με αντλία.

Βραβείο: RIBA

Ποδηλατοδρόμιο - Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ποδηλατοδρόμιο στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου θα ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι για να υποδεχθεί χιλιάδες φίλους της ποδηλασίας πίστας κατά τη διάρκεια του 2012 Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Σχεδιασμένο από το γραφείο Hopkins Architects, είναι μια ελαφριά κατασκευή, ώστε να αντικατοπτρίζει το σχεδιασμό ενός ποδηλάτου. Πρόκειται για μια από τις πλέον αειφορικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Πάρκου, καθώς τα ανοίγματα στην οροφή εξασφαλίζουν άφθονο φως της ημέρας, ενώ τα ανοίγματα στην εξωτερική επένδυση ξύλου βοηθούν στην επίτευξη φυσικού αερισμού.

 

Τα πιο πράσινα κτίρια του 2011

Τα πιο πράσινα κτίρια του 2011

Πηγή:http://www.tee.gr