Επικαιρότητα

Ουρανοξύστης «δαμάζει» την αιολική ενέργεια!

Ουρανοξύστης «δαμάζει» την αιολική ενέργεια! Η νέα έδρα της Pertamina, είναι ένας ουρανοξύστης 99 ορόφων, ένας «φουτουριστικός φάρος», που «δαμάζει» την αιολική ενέργεια και διαπερνά τον ορίζοντα της Τζακάρτα, στην Ινδονησία.

Διαμορφωμένος σαν τα πέταλα ενός εκκολαπτόμενου άνθους λουλουδιού, ο ουρανοξύστης Pertamina «ανοίγει» στο κωνικό του αποκορύφωμα, ώστε να αξιοποιήσει την αιολική ενέργεια. Σχεδιασμένος ως μέρος της νέας έδρας της Pertamina, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδονησίας, ο ουρανοξύστης συμβολίζει το πρόσφατα υιοθετημένο μοντέλο της εταιρείας για αειφόρο ανάπτυξη.

Το campus θα φιλοξενεί 20.000 εργαζομένους και θα περιλαμβάνει εκθεσιακό περίπτερο για τις τέχνες του θεάματος, ένα τζαμί και μια κεντρική μονάδα ενέργειας, η οποία θα τοποθετηθεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης και θα χρησιμεύσει ως το κέντρο παραγωγής ενέργειας. Ένας διάδρομος, στεγαζόμενος από ηλιακά πάνελ οροφής, θα διασυνδέει τις διάφορες θέσεις σε όλο το χώρο.

Το άνοιγμα στη στρογγυλεμένη κορυφή του ουρανοξύστη, περιέχει μια «χοάνη αέρα», με σκοπό να «τιθασεύσουν» και να μετατρέψουν τους ανέμους υψηλής ταχύτητας σε ενέργεια. Ο σχεδιασμός του κτιρίου με καμπυλωτό προφίλ, συμβάλει στην ελαχιστοποίηση συσσώρευσης ηλιακής θερμότητας και τα πρόσθετα εξωτερικά σκίαστρα, συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της χρήσης του φυσικού φωτός της ημέρας.

Μέχρι το 2020, ο χώρος αναμένεται να φθάσει σε μηδενική απόρριψη, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 26%, και την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, κατά 25% από ανανεώσιμες πηγές.

 

Πηγή:http://www.4green.gr