Επικαιρότητα

Ηλιακοί συλλέκτες στους σταθμούς λεωφορείων στο Λαγκαδά

Ηλιακοί συλλέκτες στους σταθμούς λεωφορείων στο Λαγκαδά Με ηλιακούς συλλέκτες εφοδιάστηκαν οι σταθμοί των λεωφορείων στο Λαγκαδά προκειμένου να εξασφαλίζουν έτσι την ενέργεια που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι εγκαταστάσεις αυτές διαθέτουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά και μπαταρία προκειμένου να αποθηκεύουν την ενέργεια. Εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα ετησίως "αγγίζει" τον μισό τόνο.

Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας, τέσσερις πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν το 1964, αποτελούμενες από τέσσερις ορόφους η κάθε μία και εβδομήντα δύο διαμερίσματα συνολικά, αναβαθμίστηκαν ενεργειακά τόσο ως προς τα κελύφη των κτιρίων όσο και ως προς τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα ενσωματώθηκαν τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκαταστάθηκαν ευφυείς μετρητές για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης. Η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 451,2 τόνους ετησίως.

Οι παραπάνω καλές πρακτικές έχουν συμπεριληφθεί στο ενημερωτικό έντυπο που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Σύμφωνο των Δημάρχων" (Energy Of Mayors), το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια επιτεύγματα του έργου στις χώρες που συμμετείχαν στην υλοποίησή του. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται εφαρμογές για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι το Energy for Mayors υποστήριξε πάνω από 80 Δήμους από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Πηγή:http://www.news.gr