Επικαιρότητα

Μια σπάνια Σούλα μπλέχτηκε σε πετονιά αλλά ευτυχώς διασώθηκε

Μια σπάνια Σούλα μπλέχτηκε σε πετονιά αλλά ευτυχώς διασώθηκε Μία Σούλα πετούσε αμέριμνη στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μέχρι που μπλέχτηκε σε πετονιά! Πρόκειται για ένα σπάνιο, για το Εθνικό Πάρκο, θαλασσοπούλι Morus bassanus, το οποίο εντοπίσθηκε ακινητοποιημένο στην θαλάσσια περιοχή του Φαναρίου, πολύ κοντά στην ακτή. Το απελευθέρωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Κάτοικοι της περιοχής που το εντόπισαν, ενημέρωσαν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και το πουλί μεταφέρθηκε στην ακτή, όπου και απελευθερώθηκε από την πετονιά που είχε τυλιχτεί γύρω από τα φτερά, το ράμφος, ακόμα και γύρω από το λαιμό της. Αφού εξετάστηκε η πιθανότητα τραυματισμού και η ικανότητα του να κινηθεί, αφέθηκε ξανά στην θάλασσα.

Ωστόσο, στην παραλία του Φαναρίου εντοπίστηκαν πολλά μέτρα πετονιάς, μαζί με τα αγκίστρια πεταμένα στην ακτή ή και μέσα στη θάλασσα, γεγονός που επιφυλάσσει κινδύνους τόσο για τα είδη της άγριας πανίδας όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Η "Σούλα" είναι πελαγικό είδος και περιπλανώμενο, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Μερικές φτάνουν στη Δ. Αφρική και άλλες εισέρχονται στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ ακολουθώντας τα κοπάδια τόνων για να τραφούν. Στην Ελλάδα εμφανίζεται από Οκτώβριο μέχρι και Μάρτιο, κυρίως στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ ορισμένα ανήλικα παραμένουν και το καλοκαίρι.

 

Πηγή:http://www.skai.gr