Επικαιρότητα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταμορφώνουν το ανατολικό Λονδίνο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταμορφώνουν το ανατολικό Λονδίνο Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου στη Βρετανία τα τελευταία 100 χρόνια βρίσκονται οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, οι οποίοι με την ανάθεσή τους στην πόλη του Λονδίνου, υπόσχονταν τους πιο πράσινους αγώνες στην ιστορία του θεσμού.

Καθώς τα έργα προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις 27 Ιουλίου, η περιοχή του ανατολικού Λονδίνου όπου κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων έχει ήδη αλλάξει πρόσωπο.

Έπειτα από σκληρή δουλειά πολλών μηνών, η Περιβαλλοντική Επιτροπή των Αγώνων ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο καθαρισμός της περιοχής όπου δημιουργείται το μεγαλύτερο πάρκο της Βρετανίας έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια υποδομή που φιλοδοξεί να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο του ανατολικού Λονδίνου.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις φωτογραφίες της περιοχής πριν από την έναρξη των έργων αντιλαμβάνεται ότι μέσα στους τελευταίους μήνες έχει συντελεστεί εκεί ένα μικρό θαύμα. Μια ολόκληρη έκταση μεγέθους ίσης με 297 γήπεδα ποδοσφαίρου, η οποία εθεωρείτο μια από τις πιο μολυσμένες της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου, καθαρίστηκε και φυτεύτηκε, ενώ αποκαταστάθηκαν πολλά από τα οικοσυστήματα της περιοχής, τα οποία είχαν καταστραφεί ύστερα από δεκαετίες βιομηχανικής ρύπανσης.

Η Περιβαλλοντική Επιτροπή σε συνεργασία με την Eπιτροπή Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλους φορείς κατάφερε να καθαρίσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια τόνους μολυσμένου εδάφους, το οποίο έτσι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου που θα έχει μέγεθος ίδιο με αυτό του Hyde Park.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες εργάστηκαν επί μήνες για την αποκατάσταση πάνω από 300.000 υδρόβιων φυτών, ενώ προχώρησαν στη φύτευση περισσότερων από 2.000 δέντρων, στη δημιουργία καλαμιώνων, στην αποκατάσταση της δασώδους περιοχής που υπήρχε και στη δημιουργία νέων τεχνητών λιμνών για την ενίσχυση των άγριων οικοσυστημάτων της περιοχής.

Παράλληλα κατασκευάστηκαν υποδομές για την ενίσχυση της περιοχής από τις πλημμύρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για περισσότερες από 4.000 ιδιοκτησίες στο Canning Town και το West Ham.

Σύμφωνα με το σχέδιο των οργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά την ολοκλήρωσή του, το νέο Πάρκο, το οποίο μετά τη λήξη των Αγώνων θα παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής, θα διαθέτει περισσότερα από 4.000 δέντρα, 74.000 φυτά, 300.000 υδρόβια φυτά καθώς και δεκάδες είδη ζώων και πουλιών, τα οποία θα συνυπάρχουν με τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για τους Αγώνες και στη συνέχεια θα παραδοθούν στους κατοίκους υπό τη μορφή αθλητικών εγκαταστάσεων σχεδιασμένων με την τελευταία τεχνολογία, σχολείων και ιατρικών κέντρων, καθώς και κατοικιών.

 

Πηγή:http://www.newsbeast.gr