Επικαιρότητα

Κολλέγιο Ανατόλια: Εθελοντική δράση καθαρισμού της Ακτής Σοφούλη από μαθητές

Κολλέγιο Ανατόλια: Εθελοντική δράση καθαρισμού της Ακτής Σοφούλη από μαθητές Για δεύτερη συνεχή χρονιά μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια καθάρισαν τον Κελλάριο Όρμο (Ακτή Σοφούλη), τη μοναδική φυσική ακτή στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα, και παρουσιάζει, ταυτόχρονα, μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στον ήπιο καθαρισμό, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, συμμετείχαν μαθητές της Ε ΄τάξης του Δημοτικού. Τα παιδιά εφοδιασμένα με γάντια και σακούλες, συγκέντρωσαν 60 μεγάλες πλαστικές σακούλες ανθρωπογενών απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 40 περιείχαν ανακυκλώσιμα απορρίμματα και οι 20 κοινά απορρίμματα.

Η εθελοντική ενέργεια πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του Κολλεγίου Ανατόλια με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών.

Η δράση συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων της Αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, και υποστηρίχθηκε από το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Πλέον του καθαρισμού, οι επιλεγμένοι μαθητές- καταγραφείς, έκαναν μια προσπάθεια αποτύπωσης μέρους της βιοποικιλότητας που υπάρχει στην περιοχή. Από την επεξεργασία των φύλλων δεδομένων, προκύπτει ότι οι μαθητές παρατήρησαν και κατέγραψαν ως προς την πανίδα της περιοχής 10 διαφορετικά είδη οργανισμών που ζουν στη στεριά, 6 θαλάσσια είδη και 8 διαφορετικά είδη πουλιών και εντόμων. Οι μαθητές παρατήρησαν επίσης 11 είδη από πόες, θάμνους και δέντρα και 6 είδη από θαλάσσια φυτά.

Με τα ανακυκλώσιμα υλικά που συνελέγησαν, κατασκευάστηκαν χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από καλλιτέχνες του Σωματείου Τέχνης “Μορφογένεσις”. Τη δράση υποστήριξε ως χορηγός η εταιρία “La Fornaretta”.

 

Πηγή:http://www.greenbusiness.gr