Επικαιρότητα

A1: Αυτόνομος μετρητής νερού και ενέργειας από την Amphiro

A1: Αυτόνομος μετρητής νερού και ενέργειας από την Amphiro Ο μετρητής a1 συνδέεται μεταξύ της παροχής νερού στο ντους και του τηλεφώνου, και τροφοδοτείται με την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του, από το ρεύμα νερού που περνά από μέσα του.

Ο a1 είναι προς το παρόν διαθέσιμος μόνο στην Ευρώπη, όπου η Amphiro υποστηρίζει ότι πέτυχε πωλήσεις άνω των 7.000 μονάδων, κατά τους πρώτους τρεις μήνες πώλησής του. Η συσκευή αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης που υποστηρίχθηκε από την Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ενέργειας, στην οποία συμμετείχαν 700 νοικοκυριά της Ελβετίας, που είδαν μια μέση εξοικονόμηση 440 kWh θερμικής ενέργειας και 8.500 λίτρων νερού ανά νοικοκυριό, ανά έτος. Η ελβετική εταιρεία, η οποία είναι υποπροϊόν της ETH Zurich, έχει πλέον στραφεί στο crowdfunding, ώστε να ακολουθήσει μια ευρύτερη διάδοση και να δρομολογήσει δύο νέα μοντέλα.

Το μοντέλο a1 ενεργοποιείται από τη στιγμή που ανοίξουν οι βρύσες και το νερό αρχίζει να ρέει. Κατά τη διάρκεια του ντους, η οθόνη δείχνει τη θερμοκρασία του νερού και τον όγκο του νερού που χρησιμοποιείται, μαζί με ένα animation για το κλίμα, που χαρακτηρίζεται από μια πολική αρκούδα. Όταν το νερό είναι απενεργοποιημένο, η οθόνη εμφανίζει την τάξη της ενεργειακής απόδοσης του ντους, από Α + ως G-, και την κατανάλωση ενέργειας σε Wh ή kWh. Η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα τρία λεπτά αφού η ροή του νερού έχει σταματήσει. Αν το νερό ξεκινήσει να ρέει μέσα στα τρία αυτά λεπτά, ο μετρητής θα ξεκινήσει από το σημείο που σταμάτησε.

Οι χρήστες των μοντέλων a1 μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περαιτέρω στοιχεία, με πρόσβαση στο δωρεάν online portal της Amphiro. Επειδή δεν διαθέτουν δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίας, ένας κωδικός εμφανίζεται στη συσκευή μετά από κάθε ντους. Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν αυτόν τον κωδικό στη σελίδα του portal για να δουν τη μέση κατανάλωση νερού και ενέργειας τους με την πάροδο του χρόνου, τις τάσεις χρήσης, καθώς και συγκρίσεις με άλλα νοικοκυριά. Η ιστοσελίδα διατηρεί πληροφορίες για τα τελευταία 150 ντους του χρήστη.

 

Πηγή:http://www.4green.gr