Επικαιρότητα

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην έλειψη σοκολάτας!!!

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην έλειψη σοκολάτας!!! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Τροπική Αγροτική Ανάπτυξη-που λειτουργεί και χρηματοδοτείται από την Melinda και τον Bill Gates-, προκύπτει ότι η Δυτική Αφρική, όπου και παράγεται το 50% του κακάο παγκοσμίως, αρχίζει να καθίσταται όλο και λιγότερο κατάλληλη περιοχή για την καλλιέργεια κακάο καθώς με την κλιματική αλλαγή αναπτύσσονται μεγαλύτερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος ενώ οι βροχοπτώσεις έχουν σοβαρές μεταβολές.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα αυτή, κατά την περίοδο 2030-2050 οι κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια κακάο θα συρικνωθούν δραμματικά. Η μεταβολή αυτή αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια βιομηχανία σοκολατοποιίας ενώ θα πλήξει βαρύτατα τους τοπικούς αγρότες που σχεδόν αποκλειστικά στηρίζονται στην παραγωγή κακάο για τα προς το ζην τους.

Η παγκόσμια ζήτηση για κακάο αυξάνει ταχύτατα καθώς τα αναπτυσσόμενα έθνη όπως η Κίνα είσάγουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Η αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής θα επιφέρει σημαντική ανατίμιση στα προιόντα με βάση το κακάο.

Σύμφωνα με τη μελέτη πρέπει να εξευρεθούν νέες καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία για την περιοχή της Δυτικής Αφρικής, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή κακάο πρέπει να μετατοπιστεί σε άλλες καταλληλότερες περιοχές.