Επικαιρότητα

Ένας καταπράσινος ναός

Ένας καταπράσινος ναός Το πλουσιότερο τέμενος της Ινδίας, Tirupati Temple, θα γίνει ακόμη πλουσιότερο, εφαρμόζοντας πολλαπλές «πράσινες» τεχνολογίες στη λειτουργία του !

Το τέμενος, ένα από τα ιερότερα τεμένη του ινδοουισμού, όπου βρίσκεται και το εκθαμβωτικά επιχρυσωμένο τέμπλο του Venkateshwara, του Κυρίου που αίρει τις αμαρτίες των ανθρώπων, βρίσκεται στο νότιο ινδικό κρατίδιο Άντρα Πραντές. Το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 340 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονται, κυρίως, από δωρεές. Κάθε ημέρα το τέμενος επισκέπτονται 50-100 χιλιάδες άτομα, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες ανάγκες σε νερό, ηλεκτρική ενέργεια και γενικώς ενεργειακών πόρων.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα ήδη έχουν εγκατασταθεί στην οροφή του ναού και των άλλων κτιρίων ηλιακοί συλλέκτες, με την ενέργεια των οποίων μετατρέπεται νερό σε ατμό υψηλής πίεσης, με τον μαγειρεύονται οι τεράστιες ποσότητες φαγητού που προσφέρεται δωρεάν στους προσκηνυτές. Καθημερινά, μεταξύ άλλων, μαγειρεύονται σχεδόν 50.000 κιλά ρύζι.

Η μέθοδος του ατμού (4.000 κιλά ημερησίως, σε θερμοκρασία 180 βαθμών Κελσίου) καθιστά το μαγείρεμα γρηγορότερα και φθηνότερα, με συνέπεια να εξοικονομούνται ημερησίως κατά μέσο όρο 500 λίτρα ντίζελ.

Παράλληλα, στην κορυφή ενός κοντινού λόφου, έχει εγκατασταθεί ένα αιολικό πάρκο, δωρεάν δυο εταιρειών, από το οποίο παράγονται 7,5 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργεια.

 

Ένας καταπράσινος ναός

Πηγή:http://www.tee.gr