Επικαιρότητα

Παπούτσια «ουδέτερου άνθρακα» με βάση... το φελλό;

Παπούτσια «ουδέτερου άνθρακα» με βάση... το φελλό; Μια εταιρεία υποδημάτων βρήκε τρόπο να αξιοποιηθούν αμέτρητοι φελλοί που πάνε χαμένοι χωρίς να το πολυσκεφτούμε καθώς ανοίγουμε ακόμη ένα μπουκάλι κρασί: δημιούργησε παπούτσια με βάση το υλικό, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η καναδική SOLE ένωσε τις δυνάμεις της με την αμερικανική εταιρεία ReCORCK, η οποία συλλέγει και ανακυκλώνει εκατομμύρια φελλούς σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις, παρέχοντας την πρώτη ύλη. Η αρχική σειρά της SOLE περιλαμβάνει ανδρικά και γυναικεία σανδάλια, όμως οι Καναδοί σκοπεύουν να προσθέσουν στη συλλογή τους μπότες, «μπαλαρίνες» και άλλους τύπους υποδημάτων.

Οι δύο εταιρείες στράφηκαν στην ιστοσελίδα χρηματοδότησης Kickstarter φιλοδοξώντας να καλύψουν τα έξοδα για τα καλούπια και την παραγωγή της πρώτης «παρτίδας» παπουτσιών. Το ποσό που χρειάζονται είναι 150.000 δολάρια και εάν τα καταφέρουν - παρότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά - τα παπούτσια τους θα είναι τα πρώτα παγκοσμίως που παράγονται από φελλό αντισταθμίζοντας παράλληλα το CO2 που εκπέμπεται από την κατασκευή τους.

Οργανώνοντας παράλληλα δενδροφυτεύσεις, η SOLE φιλοδοξεί να απαλλάσσει την ατμόσφαιρα από μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με αυτήν που εκπέμπεται από τις δραστηριότητές της.

«Ολοκληρώσαμε μία περιβαλλοντική αξιολόγηση του λειτουργικού αποτυπώματος CO2 μας από την αρχική συλλογή των φελλών ως την παραγωγή του υποδήματος», εξηγεί ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SOLE Μάικ Μπέικερ. «Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειές μας στο κομμάτι της δενδροφύτευσης, πιστεύουμε ότι είμαστε μια επιχείρηση αρνητικού άνθρακα.»

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr