Επικαιρότητα

Υποβρύχιο παρατηρητήριο διαστημικών προδιαγραφών

Υποβρύχιο παρατηρητήριο διαστημικών προδιαγραφών Ένα φουτουριστικό ερευνητικό κέντρο ερευνών, το οποίο θα εξερευνήσει τις άγνωστες πτυχές του «διαστήματος» της θάλασσας, θα κατασκευάσουν από κοινού η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Το SeaOrbiter πρόκειται για ένα πλεούμενο ωκεανολογικό παρατηρητήριο ύψους 55 μέτρων, εκ των οποίων τα 31 θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το θαλάσσιο εργαστήριο σχεδίασε ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Ρουζερί και το κόστος της κατασκευής ανέλαβαν από κοινού η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Οι δύο υπηρεσίες αποφάσισαν να συγχρηματοδοτήσουν το SeaOrbiter επειδή τόσο το ίδιο το εργαστήριο όσο και οι συνθήκες στις οποίες θα λειτουργεί προσομοιάζουν με εκείνες του Διαστήματος.

Το κόστος του φουτουριστικού αυτού ερευνητικού κέντρου υπολογίζεται στα 53 εκατ. δολάρια, του οποίου η κατασκευή προβλέπεται να αρχίσει εντός του 2013.

Στο εργαστήριο θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται 18-22 επιστήμονες και αναμένεται να αποτελέσει «παράδεισο» για τους ωκεανολόγους και τους θαλάσσιους βιολόγους.

 

Πηγή:http://www.agronews.gr